Ce măsuri restrictive sau sancțiuni pot fi aplicate în raport cu cetățenii străini care încalcă regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova

  • 16 August 2023 09:43
Ce măsuri restrictive sau sancțiuni pot fi aplicate în raport cu cetățenii străini care încalcă regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova

Conform celor mai recente date ale Inspectoratului General de Migrație, către 15 august 2023, de pe teritoriul Republicii Moldova au fost îndepărtați 70 de străini și au fost documentate 1740 de contravenții comise de cetățenii altor state pe teritoriul țării noastre. Cei mai mulți dintre aceștia (94,04%) au încălcat regulile de ședere, ceilalți (5,96 %) au comis contravenții ce se refră la munca nedeclarată.

Datele IGM mai arată că cei mai vulnerabili sunt strănii care:

1. intră pe teritoriul Republicii Moldova pe căi ilegale, folosind documente false sau ocolind punctele de trecere a frontierei de stat;

2. încalcă regimul de ședere, în cazul unei intrării legale, nu-și perfectează acte de identitate.

Amintim că situațiile de risc legate de încălcarea regimului de ședere pot fi reduse considerabil prin legalizarea aflării pe teritoriul Republicii Moldova. Cetățenii străini au posibilitatea să aleagă între mai multe forme de documentare accesibile și potrivite pentru fiecare în parte.

Protecția temporară oferă beneficiarilor dreptul de a se afla pe teritoriul Republiicii Moldova în condiții legale; dreptul de a munci; de a beneficia de asistență medicală de urgentă, primară; de a avea acces la învățământul general, în cazul minorilor; de a accesa măsuri de asistență socială. Preînregistrarea se face pe siteul protectietemporara.gov.md. Amintim că mecanismul de protecție temporară se aplică în Republica Moldova începând cu 01 martie 2023 și produce efect asupra persoanei de la data manifestării voinței de a beneficia de acest tip de protecție și este valabil până la 01 martie 2024.

Dreptul de ședere poate fi solicitat într-un scop bine determinat, cum ar fi reîntregirea familiei, muncă, studii, investiții, activități umanitare, religioase și voluntariat. Perioada petru care se acordă dreptul de ședere depinde de scopul solicitantului.

Solicitarea azilului garantează accesul la servicii, drepturi similare cetățenilor Republicii Moldova. Solicitanții de azil au dreptul la consiliere juridică pe perioada examinării cererii sale de azil atât în faza administrativă, cât și în cea judiciară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău