Ce măsuri cer creditorii de la greci

  • 15 Iulie 2015 10:59
Ce măsuri cer creditorii de la greci

În parlamentul de la Atena sunt supuse la vot astăzi reformele fiscale și economice solicitate guvernului grec de către finanțatorii internaționali.

Premierul Greciei Alexis Tsipras a declarat că își asumă responsabilitatea pentru "acordul dur" cu zona euro, în ciuda faptului că nu crede în "reformele draconice" pe care acesta le presupune.

El a afirmat că este dispus să implementeze ce a semnat, pentru a evita dezastrul pentru țara lui. El a făcut aceste declarații la televiziunea greacă, în ziua dinaintea votului parlamentar asupra reformelor.

Mai mulți membri ai coaliției lui vor vota, cel mai probabil, împotriva măsurilor, pe care ei declară că le văd drept un șantaj din partea zonei euro.

Dar ce conține concret pachetul de măsuri cerute de către finanțatorii internaționali?

În mare, impactul  financiar al măsurilor este estimat la  4 miliarde de euro, din care 3,175 miliarde de euro vor rezulta din aplicarea noilor măsuri fiscale și 1 miliard de euro din economii la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Documentul trimis parlamentului marți, în regim de urgență, cuprinde la Capitolul 2 o detaliere a măsurilor fiscale:

- stabilirea cotelor de TVA pentru anumite bunuri și servicii

- revizuirea impozitului pe venit și a procentului de plată în avans

- rata de impozitare pe profit se majorează de la 26% la 29%

- extinderea taxei de lux (de la 5% la 13%)

- anularea măsurii de suspendare a taxei pe publicitate televizată

- majorarea taxei de solidaritate

- impunerea unei contribuții speciale pentru venituri de peste 500.000 de euro

- consolidarea utilizării dreptului penal împotriva infracțiunilor de evaziune fiscală

Cota standard de TVA a fost stabilită la 23%. 40 de bunuri și servicii vor beneficia de cota redusă de 13% (printre acestea, majoritatea produselor alimentare, furnizarea de apă și curent electric), în timp ce doar 3 (medicamente, cărți și bilete de teatru) au o cotă de 6%.

Majorarea TVA urmează să se aplice de la 1 august, cu excepția hotelurilor, unde TVA  va rămâne de 6% până la 1 octombrie 2015. Ca urmare, la bugetul statului se vor înregistra venituri în valoare de 2,39 miliarde de euro, din care 795 de milioane de euro până la sfârșitul acestui an.

Textul final al proiectului de lege nu face nici o referire la restricțiile privind tranzacțiile în numerar în insulele din Marea Egee, dar prevede eliminarea treptată a reducerii de TVA, de care acestea beneficiază în prezent, cu 30%.

Un alt punct la acest capitol reglementează funcționarea Autorității Naționale de Statistică ELSTAT, stabilește înființarea unui Comitet Consultativ al Sistemului Elen de Statistică, alegerea Consiliului de Conducere și a președintelui ELSTAT, precum și alte aspecte conexe care vizează consolidarea independenței și autonomiei Autorității.

Capitolul 3: Reglementări privind legislația de asigurări sociale și pensii

Printre reglementări este și eliminarea treptată a regimurilor de pensionare anticipată cu începere de la 1 iulie 2015.

Vârsta  de pensionare (pensie completă și drepturi depline), pentru  toate categoriile și casele de asigurări sociale se stabilește la 67 de ani, respectiv la 62 de ani, pentru toți cei care fac dovada că au cotizat cel puțin 40 de ani.

Contribuțiile la sănătate, pentru  pensile primare, cresc de la 4% la 6%.

În acest document nu este inclus și planul de privatizări cerut de creditori, acesta făcând obiectul unui pachet legislativ separat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău