Ce mari capitale europene au restricționat sau interzis trotinetele electrice și cum și-au motivat alegerea
-
03 Septembrie 2023 15:45
Mai multe capitale europene au impus în ultima perioadă restricții sau au interzis închirierea trotinetelor electrice, motivând că acestea sunt periculoase pentru pietoni și traficul rutier, transmite Info Sud-Est. În România, Constanța este primul oraș care a retras autorizația de funcționare pentru cele două companii care închiriau trotinete electrice în municipiul de la malul mării.
Paris este prima capitală europeană care retrage trotinetele electrice de închiriat, de la 1 septembrie, în urma unui referendum susținut în 2 aprilie, în care 89% dintre cetățenii orașului au votat în favoarea interdicției. Firmele care administrează trotinetele electrice de închiriat din Paris, Lime, Dott și Tier au timp până la data precizată să strângă toate trotinetele din oraș. Locuitorii orașului consideră trotinetele electrice o „pacoste” pentru traficul pietonal și rutier al capitalei europene. După 1 septembrie, doar cei care dețin trotinete electrice vor putea să circule cu ele prin oraș, în limita vitezei de 30 km/oră.
Copenhaga a retras închirierea trotinetelor electrice în 2020, dar le-au readus un an mai târziu, sub anumite condiții. Cei care vor să închirieze trebuie să poarte o cască de protecție și să nu parcheze în centrul orașului, conform The Copenhagen Post.
În Londra, cei care vor să închirieze o trotinetă electrică trebuie să aibă peste 18 ani și permis de conducere. Doar firmele care au trotinetele (Dott, Lime și Tier) cu anumite specificații de siguranță, precum limita de viteză legală de 25 km/oră și luminile aprinse mereu, pot fi închiriate. În 2022 au fost 1.352 de accidente cu trotinetele electrice, conform unui raport făcut de iam Bristol, un ONG britanic care se preocupă, printre altele, cu îmbunătățirea circulației rutiere.