Ce mai vând hackerii și la ce PREȚURI

  • 01 Octombrie 2015 18:41
Ce mai vând hackerii și la ce PREȚURI

Hackerii vând datele personale furate cu doar un dolar. Nume, adrese, parole, PIN-uri de la mii și mii de oameni sunt făcute pachet și vândute pe site-urile ilegale.

Afacerea e mai bănoasă decât traficul de droguri, însă profiturile scad rapid. Nu fiindcă ar face ceva poliția, ci fiindcă se fură tot mai multe date, iar oferta mare pune presiune de prețuri.

Dark net, internetul paralel în așa fel criptat încât utilizatorii să nu poată fi descoperiți de poliție, a devenit o piață uriașă pentru comerțul cu date furate. Creșterea e însă o veste proastă pentru hackeri. Aceștia obțin acum doar un dolar pentru informațiile de identificare personală precum nume, adresă și coduri numerice personale.

Prețul e de patru ori mai mic decât cel oferit anul trecut, arată un studiu al companiei de securitate cibernetică Trend Micro. Asta fiindcă numărul furturilor de date crește rapid, iar piața neagră devine tot mai aglomerată. E o piață neagră, dar tot după cerere și ofertă se direcționează.

Hackerii se văd astfel forțați să ofere reduceri de preț pentru a-și vinde marfa. Datele personale sunt însă doar o parte din informațiile pe care le oferă. Mai au și numere de carduri, doar că nici această afacere nu mai e la fel de bănoasă ca pe vremuri. Trend Micro a aflat că dacă anul trecut erau diferențe mari de preț între diferite mărci de carduri, în ideea că pe unele s-ar afla mai mulți bani, acum toate tipurile de carduri sunt egale, tot din cauza supraofertei din piața neagră.

În ultimii cinci ani, numărul furturilor de numere de carduri a crescut cu 170%, astfel că marfa hackerilor e mai puțin valoroasă. Totuși, destul de scumpe sunt încă PIN-urile cardurilor. Prețul pentru un pin variază între 200 și 500 de dolari, în funcție de sumele disponibile pe cardul păgubitului.

Însă cam orice informație care oferă o portiță către cardul cuiva costă bani. Datele de logare la un cont de Paypal costă până la 300 de dolari - e legat la cardul victimei, iar cumpărătorul datelor poate face cumpărături direct din contul acestuia.

Se vând și conturi de Uber, sunt legate tot la un cont bancar și costă doar 1,5 dolari. Un raport al organizației RAND arată că se găsesc de cumpărat inclusiv date care la prima vedere nu sunt valoroase. De pildă, baze de date cu informații despre conturile de pe platformele sociale. Parolele utilizatorilor de Facebook sau Ttwitter pot fi puse cap la cap pentru a perfecta softuri de spargere a parolelor complicate. Astfel, câștigul poate fi mai mare decât golirea la întâmplare a unui card de credit.

PhishLabs, o altă companie de securitate cibernetică, a descoperit că hackerii pot face de 10 ori mai mulți bani furând date medicale decât furând pinuri. Cu nume, date de naștere și numere de asigurare socială, ei pot crea buletine false în baza cărora să ceară despăgubiri medicale de la companiile de asigurări.

Modurile de a transforma în bani informațiile altora sunt limitate doar de imaginație, însă, în mod paradoxal, de obicei vinovată e victima. Trend Micro arată că la 41% din cazurile de furt de date se ajunge fiindcă oamenii își pierd sau le sunt furate dispozitive precum laptopuri, telefoane sau tablete și nu au activate funcții de ștergere a datelor de la distanță. Prin comparație, doar 25% dintre furturi sunt cauzate de hacking propriu-zis, însă acestea sunt cazuri care pot fi evitate prin măsuri de protecție a datelor.

Sursa: digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău