Ce facem cu problema terenurilor agricolele și a școlilor în limba română din regiunea transnistreană, după 31 august? (Revista presei)

  • 25 August 11:23
Ce facem cu problema terenurilor agricolele și a școlilor în limba română din regiunea transnistreană, după 31 august? (Revista presei)

VERIDICA analizează „Ce impact au avut primele șase luni de război în Ucraina asupra Republicii Moldova”. „Cu o graniță de peste 1000 de kilometri cu Ucraina, Republica Moldova a fost și ea afectată de războiul declanșat de Rusia pe 24 februarie.

Veridica a stat de vorbă cu mai mulți analiști de la Chișinău pentru a afla care sunt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova, stat care se confruntă, simultan, cu o criză economică și una energetică și trebuie, în plus, să gestioneze un număr semnificativ de refugiați ucraineni. Moldova a fost afectat puternic de invazia rusă în Ucraina. Inflația a urcat de la 18,52% în februarie până la 33,55% în luna august 2022, potrivit datelor oferite de Banca Națională a Moldovei. Acest lucru a generat automat un val de scumpiri de produse și servicii care s-au reflectat adânc în standardele de viață pentru cetățenii Republicii Moldova, dar a afectat puternic și încrederea investitorilor străini de a-și aduce banii în această țară. În plus, au fost afectate și exporturile către piețele estice, accesul la ele fiind îngreunat sau chiar blocat de război. Începând din toamna anului trecut, Republica Moldova se confruntă cu probleme și în domeniul energiei. Prețurile exorbitant de mari au determinat Guvernul de la Chișinău să renunțe la banii propuși pentru investiții și să acorde compensații către populație de 80 de milioane de euro în sezonul rece. Așadar, Republica Moldova a traversează o perioadă complicată din punct de vedere economic și al securității energetice și militare, dar poate juca și în favoarea ei această criză cu salturi galopante și neașteptate în relația cu Uniunea Europeană. Fără a arde etape, dar cu accelerația apăsată la maxim, Republica Moldova poate obține rezultate istorice în drumul său spre Uniunea Europeană”, concluzionează publicația.

 „Ce facem cu problema terenurilor agricolele și a școlilor în limba română din regiunea transnistreană, după 31 august?  - întrebări pe care le pune portalul Zona de securitate, publicație care reflecta situația din regiunea transnistreană. Pe 31 august expiră condiționalitatea înaintată de Tiraspol privind accesul proprietarilor de terenuri după traseul Râbnița-Tiraspol. Într-un interviu pentru Zona de Securitate, Oleg Serebrian, Viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, a declarat că pentru a asigura accesul la terenuri va fi din  nou nevoie de a oferi ceva în schimb. „Întotdeauna suntem puși iată de câți ani să negociem, să revedem să umblăm cu unități de schimb ca până la urmă proprietarii să aibă acces la pământurile lor. Mai sunt două săptămâni va trebuie iarăși să folosim mecanisme cum spunem noi în sistemul energetic de balansare”, a spus vicepremierul.  Zona de securitate amintește în acest context că tot pe 31 august expiră autorizațiile de mediu oferită Uzinei Metalurgice de la Râbnița. 

Gazeta de Chișinău publică o scrisoare deschisă adresată Maiei Sandu de către președintele Uniunii voluntarilor războiului de la Nistru Sergiu Caracai, în care cere adoptarea unui statut juridic special anume voluntarilor care au luptat în 1992. „este un ultim strigăt al meu, după ce, vreme de treizeci de ani, văd cum se depun eforturi uriașe pentru a șterge din memoria populației mișcarea voluntarilor de război, scrie veteranul. ...Mai sperăm la o atitudine diferită, corectă, din partea actualei guvernări față de cei care și-au jertfit tinerețea pentru crearea și apărarea statului nostru. Printre ei, o forță de avangardă au fost voluntarii de război. Iată de ce recunoașterea oficială a acestei forțe înseamnă să arătăm inclusiv Moscovei că în Republica Moldova anume poporul a luptat pentru libertatea sa și el nu va accepta niciodată expansiunea spre Nistru a imperiului rusesc”, scrie Sergiu CARACAI, președinte al Uniunii Voluntarilor de război, Cavaler al Ordinului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău