Ce face un cercetaș originar din Republica Moldova din Legiunea internațională a lui Zelenski: „Culegi informații, iei prizonieri, împuști, arunci un pod în aer”

  • 22 Martie 2023 15:49
Ce face un cercetaș originar din Republica Moldova din Legiunea internațională a lui Zelenski: „Culegi informații, iei prizonieri, împuști, arunci un pod în aer”

​Echipa HotNews.ro a stat de vorbă la Kiev cu doi membri ai Legiunii Internaționale din Ucraina, unul moldovean și unul georgian, pentru a afla cum se văd, prin ochii acestora, războiul dar și problemele din țările de origine provocate de ruși.

De ce s-ar înrola un moldovean în așa-numita „Legiune Internațională pentru Apărarea Ucrainei”? Dacă stai de vorbă cu Sergiu Pănuș, de 54 de ani, din raionul Strășeni, care s-a alăturat forțelor armate ucrainene în urmă cu opt luni, afli că, în realitate, un veteran al războiului de pe Nistru ar avea toate motivele din lume să vrea să lupte din nou cu rușii, scrie Hotnews.

„Situația e tensionată în Republica Moldova pentru că sunt mulți care nu au de gând să lase lumea de pe bucățica asta de pământ să trăiască liniștită. Dar timpul a arătat, după 30 de ani, că lucrurile nu mai pot merge așa”, spune hotărât Sergiu Pănuș, pe care l-am întâlnit într-o friguroasă zi de început de martie într-un spital din Kiev, unde se afla la recuperare medicală, după ce în Bahmut suferise o contuzie la cap, de la explozia unei mine.

Moldoveanul ne-a spus că în tinerețe a fost în Afganistan, ca militar în termen, pe vremea URSS, iar apoi și-a apărat țara, adică Republica Moldova, în războiul din Transnistria din 1992. Acum era în Ucraina, implicat într-un alt război declanșat de Rusia.

„Sunt de profesie cercetaș, am participat la mai multe operațiuni speciale despre care nu pot să vorbesc. Și asta pentru că eu nu mă protejez doar pe mine, dar mai am nepoți, copii…”

Ce face totuși un cercetaș din Legiunea Internațională din Ucraina? Sergiu Pănuș nu ne dă prea multe detalii, dar spune că activitatea acesta poate însemna mai multe lucruri: „să culegi informații din teritoriul inamic, să iei prizonieri, să împuști, să arunci un pod în aer și așa mai departe”.

Deși a mai participat la două războaie, legionarul din R. Moldova este de părere că „cel din Ucraina este diferit prin numărul mare al victimelor civile, femei, copii, bătrâni”.

„Eu așa ceva nu am mai văzut în viață”, se confesează Pănuș care mai adaugă că „deși rușii au făcut astfel de atrocități și cu alte ocazii, acum le fac deschis, nu le mai fac pe ascuns”.

Întrebat dacă în 2023 se poate întâmpla în regiunea transnistreană ce s-a întâmplat în 1992, legionarul este convins să acest lucru ar fi posibil „dar noi nu vom permite acest lucru”.

Pe 2 martie 1992, forțele separatiste, pro-ruse, din Transnistria au atacat posturile de poliție a Chișinăului, declanșând conflictul transnistrean. Președintele de atunci al Moldovei, Mircea Snegur, a autorizat intervenția militară. Războiul s-a încheiat cu înghețarea conflictului transnistrean și intrarea pe teritoriul R. Moldov a forțelor rusești așa-numite de „menținere a păcii”.

Pănuș nu este singurul basarabean care luptă acum cu rușii pe frontul ucrainean. Iar legionarii din R. Moldova, care ar fi în număr peste 300, sunt foarte activi, inclusiv când vine vorba despre ceea ce se întâmplă la ei în țară.

Într-un video publicat de Ziarul de Gardă, în noiembrie 2022, în care l-am recunoscut acum și pe omul nostru, mai mulți luptători din legiune îi îndeamnau pe oamenii din Moldova să nu participe la protestele organizate de partidul „Șor” și Partidul Socialiștilor (PSRM) împotriva Maiei Sandu și a actualei guvernări.

„Uitați-vă atent ce se petrece în Ucraina și dați-vă seama ce se va petrece în Republica Moldova în curând dacă o să susțineți aceste proteste. Noi suntem aici mai mult de 300 de moldoveni, dar să țineți minte că noi ne vom întoarce și pentru noi o să se întoarcă toată legiunea”, a declarat un luptător.

Oficial, Guvernul R. Moldova nu încurajează plecarea cetățenilor săi să se înscrie în Legiunea Internațională, creată de Zelensky încă primele zile de la invazia țării de către armata lui Putin cu scopul de a da posibilitatea străinilor să se implice în acest război de partea Ucrainei.

Datele oficiale din martie 2022 arătau că 20 de mii de străini din toată lumea s-au alăturat armatei Ucrainei pentru a lupta cu rușii. Asta chiar dacă, nici alte state, la fel ca Moldova, nu și-au încurajat deloc cetățenii să facă acest lucru.

Mulți au criticat faptul că legionarii din Ucraina s-ar fi putut constitui în grupuri rebele ce ar fi putut crea probleme inclusiv la întoarcerea în țările de origine. Criticile nu au fost chiar îndreptățite în condițiile în care Legiunea internațională face parte din forțele armate ale Ucrainei, ceea ce presupune un soi de organizare și control.

În plus, în legiune au fost primiți, în general, oameni cu pregătire militară și care sunt plătiți la fel ca soldații ucraineni. Un articol din Newsweek vorbește despre un salariu care ar fi în jur de 3 mii de dolari pe lună, dar care depinde de mai multe criterii, de tipul misiunii, de locul acesteia etc.

Un alt militar din Legiunea internațională pe care l-am întâlnit tot în spitalul din Kiev, georgianul Irakli Andronikashvili, ne-a confirmat că este plătit la fel ca militarii ucraineni dar spune și el că plata diferă de la misiune la misiune.

Moldoveanul Sergiu Pănuș și medicul militar de 46 de ani din Tbilisi Irakli Andronikashvili sunt prieteni, iar pe ambii i-a adus în Legiunea internațională dorința de a pune umărul la înfrângerea Rusiei „o dată pentru totdeauna”.

„Familia mea, prietenii mei, toți oamenii normali din Georgia înțeleg că Georgia și Ucraina au în acest moment același inamic și până la completa înfrângere și dezintegrare a Rusiei în părți mici, nu vom avea pace, nici în Ucraina, nici în Georgia și nici în lume. Rusia este ca o caracatiță care își întinde tentaculele peste tot în lume”, ne-a explicat georgianul de ce luptă în Ucraina încă din 2014, în Donbas, după ce, în 2008, și-a apărat propria țară invadată atunci de Rusia.

Irakli Andronikashvili vorbește despre motivele personale care i-au împins pe oameni din toate colțurile lumii să intre în Legiunea Internațională. Aceștia provin din țări europene, din America de Nord, America de Sud, Asia, Africa etc.

Continuarea articolului poate fi citită aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
17
Mon
13
Tue
16
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău