Ce fac administrațiile locale pentru a-și spori TRANSPARENȚA

  • 12 Octombrie 2015 18:56
Ce fac administrațiile locale pentru a-și spori TRANSPARENȚA

Posturi de radio locale, transmisiuni on-line a ședințelor consiliilor locale sau înștiințări prin SMS – sunt câteva dintre practicile inovative ale unor primării care astfel își doresc să comunice mai eficient cu cetățenii.

În Republica Moldova s-a dat luni, 12 octombrie, start Săptămânii transparenței, desfășurată în cadrul Săptămânii Europene a Democrației Locale, marcate anual în toate statele membre ale comunității europene în preajma datei de 15 octombrie.

În comuna Chișcăreni, din raionul Sângerei, compusă din 3 sate cu o populație totală de 5600 de persoane, primăria le comunică cetățenilor cele mai importante decizii, cum ar fi veniturile și cheltuielile bugetare, prin intermediul unui post de radio local. Totodată, postul este utilizat ca platformă de dezbateri publice, a subliniat primarul localității, Silvia Țurcanu.

„Erau trei drumuri de reparat, toate în stare gravă și am anunțat prin radioul local: care sunt cei mai activi cetățeni, acel drum va fi reparat. Mahala care a fost mai activă, au mutat gardurile, au avut un grup de inițiativă mai bun, acolo s-a reparat drumul. Avem un drum și astăzi nereparat, dar căutăm surse”, a declarat Silvia Țurcanu.

Primarul comunei Ciorești, din raionul Nisporeni, Valeriu Guțu, organizează lunar adunări ale cetățenilor, comunică prin intermediul postului local de radio și și-a deschis un birou în satul Vulcănești care intră în componența comunei.

„Un birou la care în fiecare joi mă duc la audiență în satul Vulcănești și primim cetățeni în audiență. Avem și noi un post de radio local. Cetățeanul vine la primărie atunci când are o problemă. Trebuie să-l obișnuim să vină la primărie și atunci când comunitatea are o problemă, să se implice la rezolvarea ei”, a constatat Valeriu Guțu.

O altă practică inedită este cea a localității Larga, Briceni, unde ședințele consiliului local sunt transmise on-line pe pagina electronică a comunei, iar unele anunțuri importante se fac prin SMS-uri trimise direct cetățenilor din partea autorității locale.

Totuși, situația privind transparența locală nu este una destul de bună în Republica Moldova, a subliniat reprezentantul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Dafina Gherceva. Un studiu realizat anul trecut arată că 90 la sută din populație nu participă la luarea deciziilor la nivel local și nu are suficiente cunoștințe privind drepturile și posibilitățile de implicare.

„Ceea ce lipsește în R. Moldova este un mecanism de responsabilizare a autorităților, care ar permite ca vocea cetățenilor să fie auzită și ei să fie implicați. Țara se confruntă acum cu numeroase probleme și dacă nu vor fi soluționate, atunci va crește nivelul de apatie al cetățenilor și se va diminua interesul cetățenilor de a se implica”, a mărturisit Dafina Gherceva.

În perioada 12-18 octombrie autoritățile locale sunt încurajate să promoveze la nivel național bunele practici în domeniul transparenței și să invite cetățenii la ședințele consiliului local, să organizeze ziua ușilor deschise, audierea executării bugetului,  dezbateri publice pe teme de interes local și alte activități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău