Ce este răpirea virtuală și cum funcționează?

  • 03 Ianuarie 17:44
Ce este răpirea virtuală și cum funcționează?

„Răpirea virtuală”, o metodă de extorcare ilustrată de cazul unui elev străin care studia în Statele Unite, face parte dintr-o tendință infracțională mai amplă căreia îi pot cădea victime părinți din întreaga lume, avertizează experți, relatează Hotnews.

Elevul Kai Zhuang a fost dat dispărut de către liceul său săptămâna trecută și a fost găsit ulterior „foarte înghețat și speriat” într-un cort, într-o zonă rurală din Utah, după ce escroci anonimi l-au convins pe tânărul de 17 ani să se izoleze, potrivit poliției locale, menționează Hotnews.

 Odată ce adolescentul a rămas singur în sălbăticie, „răpitorii virtuali” au trimis o cerere de răscumpărare și o fotografie - pe care Zhuang și-a făcut-o singur - părinților săi din China și au pretins că a fost răpit. Familia lui Zhuang a plătit în cele din urmă 80.000 de dolari răpitorilor.

FBI-ul spune că și alți elevi străini, în special chinezi, au fost ținta unor escrocherii similare de tip „răpire virtuală” în SUA. Autorii amenință victimele, le ordonă să se izoleze, îi monitorizează prin apeluri video și cer răscumpărare de la familiile lor.

Experți consultați de BBC spun că progresele tehnologice au netezit drumul infractorilor pentru a pune în aplicare schemele de răpire cibernetică. Deși nu există date clare cu privire la numărul acestor cazuri, experiența lui Zhuang nu este un caz izolat, spun ei.

 „După modul în care se operează în majoritatea cazurilor, i se poate întâmpla oricui. Infracțiunile au devenit mult mai țintite”, a declarat Joseph Steinberg, expert în securitate cibernetică care a consiliat firme și guverne.

Ce este o răpire virtuală?

Poliția crede că escrocii au început să îl manipuleze pe elevul de 17 ani încă din 20 decembrie, când a fost văzut cu echipament de camping în Utah.

În mod obișnuit, răpirile virtuale implică infractori care sună sau trimit mesaje unei victime pentru a o păcăli și a o face să creadă că o persoană dragă a fost răpită, deși persoana respectivă este de fapt în siguranță, explică Steinberg.

 Victimele în aceste cazuri spun că aud țipete la telefon în timp ce escrocul pretinde că persoana iubită este în pericol, pentru a obține o răscumpărare.

„Vor face orice pentru a te ține la telefon. Pentru a-și speria țintele și a le determina să ia decizii pripite, vor amenința că îi vor provoca răni persoanei dragi, dacă închid sau dacă încearcă să contacteze pe cineva”, a declarat Marie-Helen Maras, directorul Centrului de studii privind criminalitatea cibernetică de la Colegiul de drept penal John Jay.

Au existat mai multe cazuri în care elevi chinezi care erau într-un schimb de experiență în alte țări - inclusiv în Canada și Australia - au fost constrânși să își însceneze propria răpire pentru a extorca bani de la rude, a declarat dr. Maras, care a studiat cazuri de răpire cibernetică.

Continuarea poate fi citită aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău