Ce este PANGOLINUL, animalul care ar fi transmis coronavirusul din China

  • 08 Februarie 2020 17:00
Ce este PANGOLINUL, animalul care ar fi transmis coronavirusul din China

Cercetătorii chinezi care investigează originea animală a epidemiei de coronavirus din China au declarat că pangolinul, specie pe cale dispariție, ar putea fi „veriga lipsă” dintre lilieci și oameni, scrie The Guardian.

Liliecii sunt purtători cunoscuți ai celei mai noi tulpini de coronavirus, care a infectat cel puțin 31.000 de oameni și a ucis peste 630 la nivel global, majoritatea cazurilor fiind în China, acolo unde epidemia a început, potrivit Digi24.ro.

O analiză genetică a arătat că tulpina virusului era identică în proporție de 96% cu cea găsită la lilieci.

Totuși, potrivit spuselor lui Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur din Franța, boala nu a fost transmisă direct de la lilieci la oameni. „Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”, susține Fontanet, citat de Mediafax.

Pangolinii, numit și furnicari solzoși sau folidote sunt un ordin de mamifere placentare nocturne, care nu au dinți, scrie Money.ro.
Au botul alungit, coadă foarte lungă, limbă protractilă și foarte lipicioasă , de care se folosesc pentru a se hrăni cu furnici și termite și au corpul lung, acoperit cu solzi cornoși, asemănător cu o țiglă a unui acoperiș. Picioarele lor au gheare puternice și încovoiate, cu care pot săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor, potrivit Wikipedia.

Pangolinii se deplasează numai pe membrele posterioare.

Epidemia de SARS din 2002, care a implicat o tulpină diferită de coronavirus, a fost transmisă la oameni prin civet, un mamifer de mici dimensiuni, care este considerat o delicatesă în China.

Multe animale sunt capabile să transmită viruși către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, și-au avut originea de la animale sălbatice.

Fontanet consideră că intermediarul a fost „probabil un mamifer”, care aparține familiei bursucilor.

După testarea a peste 1.000 de mostre colectate de la animale sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură South China au concluzionat că secvențele genomice de viruși găsite în pangolini erau identice în proporție de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus, relatează agenția de știri oficială Xinhua.

Pe zi ce trece, numărul oamenilor care mor în China din cauza noului coronavirus crește tot mai mult. Vineri, într-o singură zi, au murit 86 de pacienți în Wuhan, au anunțat autoritățile medicale chineze. Cu o zi înainte, fuseseră 69 de morți în 24 de ore.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău