Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin

  • 23 Noiembrie 2021 08:30
Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin

„Alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 au pus în evidență că e foarte rău când opoziția e slabă și ineficientă din cauza liderilor compromiși ai acesteia. În astfel de situații se întâmplă ca răul impertinent să învingă răul sfios, așa cum s-a întâmplat la Bălți. Rămâne să vedem cât de repede va fi înregistrară Fundația pentru Bălți pentru a repeta performanțele Fundației pentru Orhei... ”

Răul a învins binele?

Alegerile locale sunt preponderent alegeri administrative, factorul politic având o pondere mai scăzută. Totuși, partidele aflate la guvernare au marele avantaj de a atrage de partea lor liderii locali, pe care îi înregistrează în calitate de candidați la funcția de primari din partea formațiunilor respective. Alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, desfășurate în 15 localități, nu au fost o excepție. Scrutinul a arătat că partidul de guvernământ – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), își menține, probabil din inerție, un anumit grad de popularitate, reușind să-și înainteze candidații în toate localitățile. Pe de altă parte, principala forță de opoziția – Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), și-a înaintat candidații în doar 8 din cele 15 circumscripții. Probabil, astfel se resimt consecințele scandalurilor publice cu implicarea liderilor BCS.

Cea mai mare surpriză a alegerilor din 21 noiembrie o reprezintă nu atât victoria detașată, în municipiul Bălți, a candidatului Partidului Șor (PȘ), Marina Tauber ~48%, ci înfrângerea zdrobitoare a candidatului comun al BCS, Alexandr Nestereovschi ~14%. Vorba e că municipiul Bălți este fieful forțelor politice de stânga, eurasiatice. De aceea, înfrângerea candidatului blocului comuno-socialist este un indice suplimentar care arată că după scandalurile publice cu implicarea unuia dintre liderii BEC, Igor Dodon, formațiunea și aliații acesteia nu-și mai pot depăși handicapul. Mai mult, ironia sorții a vrut ca reprezentantul PAS să obțină la Bălți cu două voturi mai mult decât candidatul BCS. Acest lucru e, cel puțin, curios – la Bălți PAS a învins BCS! După dubla înfrângere la Bălți, Igor Dodon și formațiunea acestuia parcă au luat apă în gură, deși în campania electorală erau foarte volubili, arătându-se încrezători de victorie.  

De fapt, înfrângerea candidatului comuno-socialist era previzibilă. Recent opinia publică a asistat la mai multe etape a ruperii rândurilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). În ultima jumătate de an acest lucru s-a întâmplat în raioanele Soroca și Ialoveni, iar în timpul actualei campanii electorale și la Bălți, unde PSRM a fost părăsit de un grup influent de membri, nemulțumit de activitatea liderilor formațiunii. Culmea e că pe fundalul acestor evenimente îngrijorătoare, liderul formațiunii se etala în calitate de învingător, gata să elibereze Moldova.

Rezultatele scrutinului din Bălți are o încărcătură simbolică foarte specială. Ea rezidă în faptul că bălțenii au preferat să voteze masiv un candidat apropiat de principalul autor al furtului miliardului – Ilan Șor, în detrimentul candidatului înaintat de Igor Dodon, care s-a manifestat prin scâncetul său de pe lângă Vlad Plahotniuc, cerându-i câte $700-800 mii lunar pentru finanțarea PSRM sau prin desemnarea lui Cornel în calitate de mesager pentru transmiterea banilor. În acest sens, postul PUBLIKA TV a relatat, citând-o pe Marina Tauber că: „Răul a învins binele”. De fapt, ar fi mult mai corect să se afirme că un rău extrem de impertinent a învins un rău relativ sfios.  

Competiția PAS vs. BCS la alegerile locale noi

BCS exploatează pe larg greutățile cu care se confruntă guvernarea PAS din cauza crizelor energetică, pandemică, inflaționistă, etc Și bine face, PAS-ul s-a remarcat plenar în marșul său triumfal, călcând prin străchini. Ceea ce deranjează în critica la adresa PAS este neadevărul pe care îl propagă liderii BCS. De exemplu, liderul PSRM, Igor Dodon, declară că: „Este un caz unic în Republica Moldova, când un partid care preia guvernarea, cade în sondaje după 100 de zile”.

Adevărul e că primul partid care a căzut nu doar în sondaje, ci chiar la alegeri, în mai puțin de 100 de zile a fost chiar Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), pe listele căruia Igor Dodon a ajuns deputat. Astfel, Guvernul premierului Zinaida Greceanîi, învestit la 10 iunie 2009 de PCRM-ul după ce acumulase 49.5% din voturile cetățenilor, a pierdut alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, acumulând doar 44.7%. Și acea înfrângere a avut impact major asupra evoluțiilor politice din Republica Moldova. Deci, e foarte important să fim atenți la eventualele recorduri pentru Cartea Guinness!

În acest context, se cere menționat că guvernul Greceanîi-Dodon a mințit nu o singură dată cetățenii, inclusiv în programul de guvernare, afirmând (vezi pagina 5) că: „integrarea țării în Uniunea Europeană reprezintă prioritatea ireversibilă și firească a politicii interne și externe a Guvernului Republicii Moldova. Obiectivul primordial al Guvernului este de a continua transpunerea în viață a principiilor acquis-ului comunitar consemnate în multiplele acte normative ale statului nostru”. Pentru cetățeni e revoltător să conștientizeze că cei care au proclamat integrarea europeană drept prioritate ireversibilă și firească s-au dovedit a fi niște giruetele politice

Revenind la recentele alegeri locale noi din 21 noiembrie este interesant să comparăm rezultatele obținute de partidul de guvernământ – PAS, și principala forță de opoziție – BCS care, așa cum s-a menționat, exploatează la turații maxime greutățile cu care se confruntă guvernarea din cauza crizelor menționate, dar mai ales cu inflația de import, care are impact major asupra percepției și comportamentul cetățenilor. Tabelul de mai jos arată că PAS a reușit să învingă din primul tur în 5 din cele 15 circumscripții, iar în alte 4 circumscripții va concura în al doilea tur de scrutin. BCS a învins într-o singură circumscripție și va avea candidați, în turul II, în 2 circumscripții.

Concluzii despre ce e rău și ce e bine...

Alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 au pus în evidență că e foarte rău când opoziția e slabă și ineficientă din cauza liderilor compromiși ai acesteia. În astfel de situații se întâmplă ca răul impertinent să învingă răul sfios, așa cum s-a întâmplat la Bălți. Rămâne să vedem cât de repede va fi înregistrară Fundația pentru Bălți pentru a repeta performanțele Fundației pentru Orhei.

Este foarte rău când un partid de opoziție, care se declară revoluționar și pregătit de luptă își realege în calitate de lider fondatorul octogenar, care nu mai face diferență între curentele politice și care pe când era în plină forță a cedat puterea pe care o deținea fără niciun fel de luptă.  

Ar fi foarte bine ca la congresul PSRM din 18 decembrie 2021 formațiunea să-și aleagă un nou lider, care ar avea capacitatea să revigoreze opoziția. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, ar fi cea mai indicată candidatură, în acest sens. Lipsa unei opoziții puternice și bine organizate reprezintă un handicap incontestabil pentru dezvoltarea normală a societății.  

Sursa IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
5
Fri
6
Arhivă Radio Chișinău