Ce drepturi aveau femeile pe teritoriul Moldovei Medievale
-
23 Februarie 2016 19:14
Un volum istorico-cultural și juridic, ce reflectă problematica drepturilor femeilor din Moldova Medievală a fost lansat marți, 23 februarie, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău.
Volumul adună documente din arhivele istorice ale Poloniei, Lituaniei, României, Serbiei, Bulgariei și Federației Ruse.
În secolul al 17-lea femeile din Țara Moldovei se bucurau de mult mai multe drepturi și libertăți comparativ cu femeile din statele vecine. Este concluzia celui de-al doilea volum dedicat femeilor din spațiul actualei Republici Moldova, lansat de cercetătoarea Lilia Zabolotnaia, doctor în istorie.
”Doamnele din Moldova aveau drepturi egale cu cele ale bărbaților, de la naștere. Numai în Țara Moldovei femeile avea dreptul să-și administreze zestrea și averea proprie, fără permisiunea bărbatului, puteau lua decizia cui rămâne moștenire. Ceea ce nu era caracteristic femeilor din Europa. La divorț aveau dreptul să educe copiii, să împartă averea. În cazul în care femeia aducea argumente că nu e vina ei la divorț, atunci obținea și averea soțului”, a declarat Lilia Zabolotnaia.
„Dreptul la proprietate și la moștenire al femeilor din Moldova și țările vecine în secolele 14-17”, este un studiu comparativ, de analiză și sinteză care se poate integra atât în cercetarea istoriei familiei cât și în cercetarea dreptului istoriei familiei în spațiul românesc, a menționat pentru Radio Chișinău, doctorul în științe istorice, Alina Felea, care a menționat drepturile femeilor în societatea modernă.
”În prezent avem totuși mai multe drepturi cred decât domnițele din secolul 17. Este alt lucru modul în care sunt privite femeile în societatea de astăzi, ne putem referi la rolul femeii cercetător. În societatea contemporană sunt dispuși oamenii, prin mentalitate să vadă femeia la bucătărie, lângă copii, lângă soț, și în spatele lor. Bărbații la noi sunt importanți, deci suntem o societate totuși patriarhală în care femeia are un rol mai modest ”, a declarat Alina Felea.
Studiul a durat 15 ani, potrivit autoarei, care a mers în mai multe țări unde a cercetat documente de arhivă. Din Polonia de exemplu a venit cu o serie de fotografii ale domnițelor care s-au căsătorit cu boieri polonezi. O parte din acele documente și poze, printre care și portretele fiicelor domnitorului Vasile Lupu, căsătorite cu nobili polonezi, se regăsesc într-o expoziție pe holul Muzeului Național de Istorie.