Ce dificultăți întâlnesc persoanele hipoacuzice din R. Moldova

  • 07 Septembrie 2016 22:27
Ce dificultăți întâlnesc persoanele hipoacuzice din R. Moldova

Persoanele hipoacuzice din Republica Moldova nu au acces la serviciile de sănătate, la educație și la cele de urgențe, afirmă reprezentanții Societății Surzilor din Moldova.

În prezent, sunt înregistrați oficial numai 8 translatori licențiați pentru limbajul mimico-gestual, iar alte 10 persoane așteaptă să obțină licențierea la Ministerul Justiției.

Una dintre problemele persoanelor cu deficiențe de auz este faptul că nu pot apela la serviciile de urgență, precum cele medicale, ale pompierilor sau ale poliției. Din simplul motiv că nu pot utiliza serviciile telefonice, hipoacuzicii nu pot chema în ajutor persoanele autorizate în diferite situații de risc, a semnalat Natalia Babici, președinta Asociației surzilor din Moldova. Ea propune ca serviciul unic 112, care urmează să fie implementat pe teritoriul Republicii Moldova, să poată fi apelat și prin mesaje scurte la telefon.

„Persoana cu deficiențe de auz trimite mesajul. Dacă este incendiu, scrie adresa, numele și faptul că este un incendiu. Sau – eliminări de gaze, în funcție de serviciul apelat. Peroanele surde, ca și noi, cei sănătoși, tot nasc copii. O doamnă gravidă are nevoie de urgență ca să pleca la spital pentru a naște. La cine apelează?”, se întreabă Natalia Babici.

Din cauza lipsei translatorilor din limbajul semnelor, persoanelor hipoacuzice le este îngreunat accesul la servicii sociale, de educație sau de sănătate, afirmă Victor Coroli, director executiv al Alianței Infonet. De asemenea, persoanele cu deficiențe de auz deseori nu merg să își exercite dreptul la vot, a adăugat acesta.

„Într-un sondaj intern, pe care l-am realizat în cadrul comunității am văzut că destul de multe persoane cu dizabilități de auz nu participă la vot, din simplul considerent că sunt frustrate că nu pot să comunice, nu înțeleg anumite lucruri din procedurile electorale”, a constatat Victor Coroli.

Pentru a familiariza societatea cu limbajul mimico-gestual și, în mod special, pe specialiștii care intră în contact cu hipoacuzicii, cele două asociații lansează o campanie de promovare a drepturilor acestora . În cadrul campaniei, vor fi tipărite câteva titluri de cărți, care să explice limbajul semnelor, precum și un dicționar și un CD. Informațiile vor putea fi găsite și pe un portal de internet, unde vor fi demonstrate aproximativ 5000 de semne din limbajul mimico-gestual.

Datele oficiale indică un număr de aproximativ 3500 sunt persoane cu deficiențe de auz, înregistrate oficial în Republica Moldova. În total sunt peste 180 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care peste 13 mii sunt copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău