Ce dezvăluie înregistrările din cabina de pilotaj, după ce prima rachetă iraniană a lovit avionul ucrainean doborât lângă Teheran

  • 24 August 2020 09:37
Ce dezvăluie înregistrările din cabina de pilotaj, după ce prima rachetă iraniană a lovit avionul ucrainean doborât lângă Teheran

Cutia neagră care înregistra convorbirile piloților avionului ucrainean doborât din greșeală în apropiere de Teheran, în ianuarie, arată că echipajul și pasagerii erau în viață după ce aeronava a fost lovită de o primă rachetă. A doua rachetă a lovit 25 de secunde mai târziu, relatează BBC, citând autorităție din Iran.Zborul Ukraine International Airlines (UIA) s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la Teheran.

Zborul Ukraine International Airlines (UIA) s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la Teheran.

Toate cele 176 de persoane de la bord au fost ucise.

După ce a negat inițial orice responsabilitate pentru incident, Iranul a recunoscut că a doborât avionul „neintenționat”, spunând că a fost vorba despre o „greșeală dezastruoasă” a Gardienilor Revoluței din Iran. 

Căpitanul Zanganeh, șeful Organizației Aviației Civile din Iran, a declarat într-o conferință de presă că „până la 19 secunde” de conversație între doi piloți și un pilot-instructor au fost înregistrate în cabina aeronavei după ce prima rachetă a lovit avionul.

După 25 de secunde, a doua rachetă a lovit avionul. Au pilotat avionul până în ultimul moment”, a adăugat el.

Zanganeh a spus că informațiile înregistrate de cutiile negre ale avionului - care conțin date cheie ale zborului și comunicațiile din cabina de pilotaj - au indicat că aeronava a fost „pe un coridor de zbor normal” înainte ca prima rachetă să explodeze, trimițând șrapnele în aeronavă.

În acest moment, avionul are o problemă electrică, iar sistemul electric uxiliar al avionului este pornit la ordinul pilotului instructor. Ambele motoare erau pornite în primele secunde de după explozieNu s-a auzit niciun sunet din sectorul pasagerilor în acel moment. Înregistrarea s-a oprit după 19 secunde”, a mai spus Zanganeh.

El nu a dat însă detalii despre conversația din cabina de pilotaj.

Avionul Boeing 737-800 decolase la ora locală 5 și 12 de minute de pe aeroportul din Teheran către Kiev cu 176 de oameni la bord, pasageri și un echipaj format din 9 persoane. După doar două minute, la ora României 5 și 14 de minute, timp în care ajunsese la altitudinea de 2.415 metri, s-a prăbușit la aproximativ 10 kilometri de locul de unde plecase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău