Ce conține noul pachet militar american pentru Ucraina: drone de recunoaștere, rachete antitanc și antiradar, mașini blindate

  • 21 August 2022 15:58
Ce conține noul pachet militar american pentru Ucraina: drone de recunoaștere, rachete antitanc și antiradar, mașini blindate

SUA vor furniza Ucrainei drone de recunoaștere, rachete antiradar și obuziere, în cadrul noului pachet de ajutor. Pentagonul a făcut publice, ieri, tehnica militară, muniția și materialele care vor permite Ucrainei să lupte în continuare cu Rusia.

 
În aceeași zi, Casa Albă informase că președintele Statelor Unite, Joe Biden, a aprobat un nou pachet de sprijin cu arme și echipamente militare suplimentare destinate Ucrainei, scrie Defense România.

Acestea provin din surplusul existent în stocurile americane, iar pentru transferul lor este nevoie de autorizație prezidențială.

Este cea de-a 19-a retragere de echipamente, aprobată de Administrația Biden pentru Ucraina, din  august 2021.

Încet, dar sigur, se pregătește terenul pentru contraofensiva ucraineană. Pe lângăm, rachetele antiradiație, care elimină apărarea antiaeriană, americanii, trimit în acest pachet și tehnică care curăță câmpurile de mine, precum și explozibil de mare putere necesar forțelor speciale.

Pachetul, în valoare de aproximativ 775 milioane dolari, include:

 - muniție suplimentară pentru sistemele de rachete și artilerie de mare mobilitate (HIMARS);

- 16 obuziere M119 calibru 105 mm și 36.000 de proiectile aferente;

- 15 sisteme aeriene fără pilot Scan Eagle (UAV ușor cu masa maximă la decolare de 26,5 kg – nota autorului);

- 40 mașini blindate de luptă MaxxPro MRAP cu protecție avansată împotriva minelor, echipate inclusiv cu sisteme de deminare;

- rachete antiradar de mare viteză (AGM-88 HARM) suplimentare;

- 50 de vehicule blindate multifuncționale de mare mobilitate cu roți (HMMWV);

- 1.500 de rachete antitanc TOW;

- 1.000 de sisteme antitanc Javelin;

- 2.000 de proiectile antitanc (muniție pentru lansatoare diferite, inclusiv Garl Gustav, trimise de aliați și parteneri);

- explozivi de mare putere (muniții de demolare - demolition munitions);

- sisteme de comunicații tactice protejate;

- dispozitive de vedere pe timp de noapte, sisteme de termoviziune, telemetre laser, alte sisteme optice.

"Acesta nu este sfârșitul. Vom continua să ne consultăm cu ucrainenii pentru a ne asigura că le oferim ceea ce au nevoie, atunci când au nevoie", a declarat un oficial de la Pentagon.

În total, Statele Unite au alocat aproximativ 10,6 miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei de la începutul administrației Biden.

Din 2014, Statele Unite au alocat Ucrainei peste 12,6 miliarde de dolari în asistență de securitate.

Pachetul anterior de sprijin militar american, din 5 august, în valoare de aproximativ un miliard de dolari a inclus, printre altele, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete și artilerie M142 HIMARS (o cantitate nedezvăluită, ca și acum) și 50 de transportoare blindate pe șenile M113 în versiunea sanitară. Ucraina a primit, în total, 16 lansatoare HIMARS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău