Ce categorii de electrocasnice primesc în mod obligatoriu etichetă energetică

  • 29 Martie 13:38
Ce categorii de electrocasnice primesc în mod obligatoriu etichetă energetică

De multe ori când alegem un aparat electrocasnic ignorăm acel autocolant multicolor cu litere, care ne vorbește despre consumul de energie electrică. Pentru că ochii ne fug către alte caracteristici, cum ar fi: prețul, mărimea etc. Cu toate acestea, eticheta de eficiență energetică a unui aparat nu trebuie ignorată. Ea stochează o mulțime de informații într-un format simplu, care te poate ajuta să iei decizii inteligente.

În Republica Moldova se folosește eticheta europeană, cu bare orizontale de la verde spre roșu. Istoric, aceasta s-a dovedit a fi cea mai eficientă. Standardizarea echipamentelor electronice în UE a început în 1995 și seta cerințe minime de eficiență energetică pentru majoritatea produselor utilizate în casă, scrie Bizlaw.md.

Din 2014, etichetele energetice sunt obligatorii pentru 11 categorii de produse electrice de uz casnic, iar comercianții sunt obligați să informeze despre consumul energetic al produsului, afișând eticheta energetică, oferind fișe informative sau răspunzând la întrebări concrete.  În 2014, în baza Hotărârii Guvernului 1003/2014 pentru aprobarea regulamentelor privind cerințele de etichetare energetică a unor produse cu impact energetic, au fost aprobate cerințe pentru următoarele grupe de produse:

  • uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur;
  • aparate de climatizare;
  • cuptoare şi hote de bucătărie de uz casnic; 
  • lămpi electrice şi corpuri de iluminat; 
  • maşini de spălat rufe de uz casnic;
  • mașini de spălat vase de uz casnic;
  • aparate frigorifice de uz casnic;
  • aparatelor TV;
  • aspiratoare;
  • instalații pentru încălzirea apei, rezervoare pentru apă caldă șI pachete de instalații pentru încălzirea apei și dispozitiv solar; 
  • instalații pentru încălzirea incintelor, instalații de încălzire cu funcție dublă, pachete de instalații pentru încălzirea incintelor, regulatoare de temperatură și dispozitiv solar și pachete de instalații de încălzire cu funcție dublă, regulatoare de temperatură și dispozitiv solar.

În anul 2021, au fost abrogate regulamentele ce vizează șirul de mai jos de echipamente de uz casnic, și anume: 

  • aspiratoarele;
  • lămpile electrice și corpurile de iluminat;
  • mașinile de spălat rufe de uz casnic;
  • mașinile de spălat vase de uz casnic;
  • aparatele frigorifice de uz casnic;
  • aparatele TV.

Produsele electrocasnice vândute în Republica Moldova vor afișa etichetă energetică de tip nou

În urma abrogării regulamentelor, s-a creat un vid legislativ în ceea ce privește etichetarea grupului de electrocasnice menționate, fapt pentru care fost decisă transpunerea și implementarea a cinci regulamente UE privind etichetarea energetică a produselor cu impact energetic până în data de 31 decembrie 2023. 

În acest sens, Guvernul a aprobat, în data de 13 martie, regulamentele privind etichetarea energetică a frigiderelor, mașinilor de spălat rufe și mașinilor de spălat vase, a becurilor și afișajelor electronice, în baza noii Legi privind etichetarea produselor cu impact energetic, aprobată în octombrie anul trecut și care transpune noile etichete adoptate de Uniunea Europeană cu o nouă clasificare a eficienței produselor electrocasnice. 

Astfel, etichetele vor clasifica produsele pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic, și vor conține informații clare despre consumul de energie sau de alte resurse, precum și alte informații suplimentare, pe un qr cod. Prin urmare, dispare clasificarea de A+++, A++, A+, etc.

”Pentru Republica Moldova aceste reglementări sunt importante pentru că vor permite reducerea consumului de energie în sectorul rezidențial, responsabil de circa jumătate de consumul final de energie. În plus, etichetele energetice vor permite includerea mai ușoară a unor echipamente electrocasnice în programul EcoVoucher pe care l-am lansat anul trecut”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Directiva UE privind proiectarea ecologică stimulează piața prin interzicerea produselor celor mai puțin eficiente, iar directiva privind etichetarea energetică încurajează consumatorii să achiziționeze produse mai eficiente din punct de vedere energetic, informându-i cu privire la consumul de energie al acestora prin intermediul unei etichete.

Astfel, dacă vreți să cumpărați anumite produse electrocasnice, trebuie să atrageți atenția asupra etichetei energetice pentru a afla câtă energie consumă acestea anual și a plăti mai puțin pentru energia electrică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău