Ce avere declară Vadim Ceban și ce salariu ridică în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al Moldovagaz
-
04 Februarie 2022 11:38
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, nu este obligat prin lege să depună declarații de avere și interese, așa cum fac șefii instituțiilor de stat. În octombrie 2019, la scurt timp după ce demisiona din funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei pentru a prelua șefia Moldovagaz, Ceban își depunea ultima sa declarație de avere și interese. El declara că, împreună cu soția, Luminița, dețineau două apartamente în Chișinău, unul, de 52 de metri pătrați, în sectorul Ciocana al capitalei și altul, de 147 de metri pătrați, dobândit în perioada 2009-2010, în urma unui contract de investiții, se arată în investigația „Șefii Moldovagaz și ANRE: milionarii afiliați politic care gestionează criza gazelor naturale” realizată de „Ziarul de Gardă”.
ZdG a constatat că blocul select în care se află apartamentul președintelui Moldovagaz se află vizavi de bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, pe strada Mitropolit Petru Movilă, acesta fiind achiziționat în perioada în care Vadim Ceban era director al ANRE. În celălalt apartament al familiei Ceban, din sectorul Ciocana, este înregistrată compania „C&V Assistance”, la care Luminița Ceban este parteneră cu Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției și fost deputat democrat. Firma este astăzi inactivă, arată datele publice.
În ultimele luni, Ceban a refuzat să spună public care este salariul pe care-l încasează din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, precizând că remunerarea sa reprezintă „secret comercial”.
„Salariul meu este adecvat acelor funcții și atribuții pe care le exercit în cadrul SA Moldovagaz ca președinte al Consiliului de administrație. Ce ține de remunerarea membrilor Consiliului de administrație și a membrilor Consiliului de observatori, informația este confidențială. Salariul meu este mult mai mic decât spune domnul Sturza. Luând în calcul responsabilitățile și funcțiile pe care le îndeplinesc, eu consider că merit acest salariu (…)”, a precizat Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. Anterior, fostul premier Ion Sturza lăsa de înțeles că Vadim Ceban ar avea un salariu lunar de circa 250 de mii de lei.
„Remunerarea membrilor Consiliului de observatori al companiei Moldovagaz este stabilită printr-o decizie a Consiliului și reprezintă un anumit procent din suma anuală de cheltuieli operaționale ale companiei”, se arată într-un răspuns al Agenției Proprietății Publice, la o solicitare de informație a lui Veaceslav Negruță, care, din noiembrie 2021, este membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz din partea Președinției.
Salariul șefului de la Moldovagaz: 150 de mii de lei lunar în 2021, mai mic decât cel din 2020
ZdG a aflat că, în 2021, Vadim Ceban a încasat, lunar, circa 150 de mii de lei, el având venituri oficiale de circa 1,8 milioane de lei pe parcursul anului trecut. Conform acelorași informații deținute de ZdG, în 2020, salariul lunar ridicat de președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz a fost și mai mare, de circa 180 de mii de lei, pentru un total de 2,2 milioane de lei pe tot parcursul anului.
Faptul că Moldovagaz își remunerează extrem de generos angajații nu este însă o noutate. De exemplu, Mihail Soțchi, cel care a fost președinte al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, după ce a fost delegat de APP, a raportat pentru anul 2021 venituri de 1 milion de lei de la Moldovagaz, iar Călin Negură, șef de direcție la Ministerul Economiei, care a făcut parte în 2020 din Consiliul de Observatori al Moldovagaz, a indicat în declarația de avere pentru anul 2020 că a beneficiat de indemnizații de la Moldovagaz în valoare totală de 1,1 milioane de lei.
Vadim Ceban a refuzat să discute cu ZdG despre salariul său.