”Ce ascunde și ce anunță reținerea lui Platon” (Revista presei)

  • 27 Iulie 2016 09:50
”Ce ascunde și ce anunță reținerea lui Platon” (Revista presei)

Revista presei din 27 iulie 2016

Percheziții la acționarul majoritar al Victoriabank și creditor al Aeroportului Chișinău, anunță Portalul Mold-street. Anchetă de proporții în Federația Rusă cu conexiuni și în Republica Moldova. Marți 26 iulie, Direcția pentru investigarea cazurilor deosebit de importante din cadrul Comitetului de anchetă al Federației Ruse au realizat percheziții în birourile și la domiciliile conducerii Serviciului  Vamal și parteneri de afaceri. Percheziții au avut loc la reședința și biroul președintelui companiei Arsenal, Serghei Lobanov, care este și beneficiarul celui mai mare pachet de acțiuni la Victoriabank, are conexiuni cu foști și actuali șefi de la Chișinău, de la Vamă, Fisc, Guvern și Parlament. Totodată, Arsenal Kapital este unul din cei mai importanți creditori la Avia  Invest, care a preluat Aeroportul Chișinău.

În Ziarul Național, Petru Bogatu analizează ”Ce ascunde și ce anunță reținerea lui Platon”. Potrivit publicației, Platon a transformat Republica Moldova într-o spălătorie de bani, schemă mafiotă în care au fost implicate mii de persoane: bancheri, judecători, procurori, politicieni. Încă în 2012, el se bătea cu pumnul în piept, susținând că ar fi campionul preluării ostile a băncilor din spațiul CSI. Editorialistul susține că ”reținerea lui Platon la Kiev arată că  situația a scăpat de sub controlul puterii. E mult prea departe, desigur, până la emanciparea puterii judecătorești, dar cătușele cu care erau legați reciproc guvernații pe de o parte, procurorii și judecătorii, pe de alta, s-au rupt și acum fiecare încearcă să iasă basma curată pe cont propriu”. Totodată, autorul  subliniază că autoritățile ucrainene au acționat și în baza unui mandat al Interpolului.

Lucrurile se complică. Avocații lui Platon susțin că acesta ARE cetățenia Ucrainei și că a renunțat la cetățenia R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă. Avocatul susține că Platon este cetățean al Ucrainei din anul 2002 și că acesta s-a dezis de cetățenia R. Moldova și a Federației Ruse din motive personale. „Când a fost deputat în țara vecină, dl Platon a fost obiectul persecuției politice din partea actualei puteri”, susține avocatul, care a calificat reținernea lui Platon ca pe o comandă politică.

CNI s-a autosesizat după investigațiile ZdG: va verifica averea Adrianei Bețișor și a procurorului Ștefan Șaptefraț. Ziarul de Gardă a publicat două investigații în care relevă că familia acesteia construiește o casă la marginea Chișinăului pe care Adriana Bețișor nu a indicat-o în declarația de avere. De asemenea, potrivit publicației, procurora conduce o mașină Skoda Octavia, fabricată în 2015, despre care spune că nu-i aparține, dar că o folosește prin mandat.

Circul de la CNI, comentează Timpul declarațiile de avere ale demnitarilor noștri, verificate de către Comisia Națională pentru Integritate. Nu de puține ori aceste declarații sunt falsificate desigur că „neintenționat”, ironizează publicația. Fiecare al treilea funcționar din Republica Moldova ar putea fi cercetat penal pentru averea obținută în mod ilicit. Însă de puține ori miniștrii, deputații, sau judecătorii au fost cercetați sau chiar pedepsiți de către Comisia Națională pentru Integritate (CNI) pentru falsificarea declarațiilor, în schimb se agață de orice chițibuș din declarația unor funcționari care nu au greutate politică. În timp ce pe sub nas le sunt ascunse case și conturi de milione, ei discută doua cotețe și conturi cu 700 de lei, scrie Timpul.  

În Evenimetnul Zilei, ziaristul Vali Buda face un rezumat al celor 25 de ani de independență ai R. Moldova - ”placă turnantă pentru spălarea banilor crimei organizate a Rusiei, incubator de interlopi fără scrupule, pepinieră politică de corupți, ticăloși și mediocri oportuniști - respublika clocită la începutul anilor 90  nu a produs decât nenorociri populației majoritare și repulsie celor care, la un moment dat, au încercat să îi întindă o mână de ajutor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău