Ce ascunde rezervația ”Pădurea Domnească”
-
11 Mai 2015 16:23
La rezervația ”Pădurea Domnească” din raionul Glodeni, unde pot fi văzuți unicii zimbri din Republica Moldova, vizitatorii pot să se odihnească și să admire natura în condiții mai bune, după ce în zonă au fost construite mai multe obiective turistice.
Proiectul a fost finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională.
În zi de primăvara, când munca în grădini și pe câmpuri nu contenește, localitatea Moara Domnească, din raionul Glodeni, pare aproape pustie. Pe drum nu se vede decât o mașină care are de vânzare cartofi.
Dintr-o curte iese o gospodină cu o găleată din care le toarnă de mâncare unor bobocei aurii, îngrădiți într-un țarc improvizat. Ne apropiem ușor de ea, să nu o speriem, așa cum se întâmplă de multe ori când te vede cineva cu microfonul în mână. Femeia ne zâmbește și nu fuge de noi, dimpotrivă, ne povestește însuflețită despre cât de mulți turiști le vizitează satul, care este chiar în preajma rezervației naturale ”Pădurea Domnească”.
Tare mulți vin, cu autobusele îi văd că vin. Autobuse mari, cu două etaje, pline. E tare frumos în pădure, am fost nu demult și ne-am odihnit. S-au reparat și drumurile, că au fost tare stricate.
- Nu v-ați gândit să faceți bani din turism, să vă deschideți o pensiune, de exemplu?
S-a gândit feciorul meu, dar trebuie mulți bani. Iată, el trăiește acolo, face un magazin.
De peste drum, apare o altă femeie, mai tânără, cu un copil de vreo 4 anișori de mână. Este Tatiana, nora doamnei Liuba, după cum s-a prezentat femeia cu care tocmai discutasem.
- Localitatea dumneavoastră are de câștigat dacă vin mai mulți turiști aici?
”Eu sper că da, pentru asta s-au și realizat toate lucrările astea, pentru un beneficiu, să avem și un venit financiar mai bun, o viață mai prosperă datorită zimbrăriei noastre. Vrem să facem un local unde lumea o să poată să se odihnească, pentru că am observat că mulți care trec întreabă: Unde putem să mâncăm”, ne spune Tatiana.
Două obiective turistice din cadrul rezervației ”Pădurea Domnească” au fost amenajate cu locuri de odihnă pentru turiști, cu bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională. La ”Zimbrărie”, care adăpostește 6 zimbri în prezent, a fost construită o punte de vizionare și un centru de informare, de unde turiștii pot afla despre locurile ce pot fi vizitate atât în cadrul rezervației, cât și în apropierea ei, după cum ne povestește unul dintre colaboratorii științifici de la ”Pădurea Domnească”.
Pe teritoriul raionului Glodeni se află așa bogății ca toltrele Prutului, niște formațiuni de piatră cu o vârstă de aproximativ 9 milioane de ani, formate în urma retragerii Mării Sarmațiene. Apoi – Suta de Movile care e foarte cunoscută. Apoi intrăm în rezervație unde vedem lacul ”Fontal” – unul dintre cele mai mari lacuri din Moldova format pe cale naturală, zimbrii și stejarii seculari.
În preajma lacului Fontal” au fost construite 3 foișoare cu grătare și trei căsuțe de odihnă cu două nivele, având câte 8 locuri de cazare, dotate cu baie și bucătărie proprie. Astfel, turiștii vor avea condiții mai bune de odihnă, spune managerul proiectului ”Traseul eco-turistic Pădurea Domnească”, Aureliu Bodeanu.
”Se va include acest traseu eco-turistic în traseele internaționale, pentru că să aibă posibilitatea nu doar cetățenii de la noi din Republica Moldova, dar și de peste hotare să vadă aceste locuri foarte frumoase și care vorbesc despre istoria noastră”, a declarat Aureliu Bodeanu.
Costul total al proiectului se ridică la 5571,9 milioane lei, din care au fost construite spațiile de agrement, inclusiv rețele electrice, cele de apeduct și canalizare, precum și un drum de acces, fiind create 6 locuri de muncă noi.