Mold-street | Ce ascunde războiul preţurilor de pe piaţa petrolieră?

  • 14 Iunie 2018 09:46
Mold-street | Ce ascunde războiul preţurilor de pe piaţa petrolieră?

Cele mai mari reţele de benzinării îţi oferă reduceri de preţ de la 30-50 de bani la litru până la doi lei şi ceva. Asta în condiţiile în care ANRE susţine că preţurile plafon sunt corecte şi nu pot fi diminuate. Specialiştii spun că pe piaţă ar trebui să intervină Consiliul Concurenţei deoarece se practică concurenţa neloială.

Potrivit mold-street, în spatele preţurilor de la panouri, companiile mari sunt gata să ofere reduceri semnificative de preţ. E adevărat că va trebui să devii clientul lor permanent pentru aceasta, iar discountul depinde de volumul de consum.

Pentru un şofer simplu, reducerile par unele nesemnificative şi oscilează între 25 şi 55 de bani la un litru de motorină sau benzină, la un consum lunar de 100-200 de litri. La Bemol de exemplu reducerea este de 2% pentru persoane fizice, indiferent de volumele consumate.

În plus marile reţele au promoţii practic în fiecare lună, dar şi în zilele de weekend. Atunci la panou preţuile mai scad cu 15-20 de bani şi chiar şi cu 7% la un litru, cum se lăudau cei de la reţeaua Vento. Petrom în schimb are oferta  „Happy Hour“, când doar în decurs de o oră ai o reducere de 1,35 lei la un litru de carburant.

Totuşi când te gândeşti că Ministerul Economiei se războieşte cu ANRE pentru o diferenţă de 30-35 de bani la nivelul ţării, atunci apar multe semne de întrebare la corectitudinea preţurilor la pompă. Or dacă eşti agent economic, atunci poţi beneficia de reduceri esenţiale. Unele chiar spectaculoase.

Mold-street.com a făcut o mini investigaţie a pieţei ca să vadă care sunt aceste reduceri şi cum diferă ele de la o companie la alta. S-au studiat mai mari şase companii de pe piaţă, care controlează circa 80% din importuri şi vânzări.

Lukoil Moldova, cel mai mare operator de pe piaţă, pentru un consum lunar de 2.000 de litri de benzină, oferă reducere de 4,5%. La un preţ de 19,15 lei la panou rezultă o reducere de aproximativ 85 de bani la un litru. Şi la motorină reducerea este de 85 de bani, dar procentual e mai semnificativă – de 5%.

La Rompetrol Moldova, a doua ca mărime companie de pe piaţă, reducerea, făcută direct la stația de alimentare, a fost de doar 55 de bani la un litru de benzină şi de 75 de bani la un litru de motorină.

„Cu cât mai mult consumaţi cu atât reducerea este mai semnificativă!”, a explicat şeful unei benzinării Rompetrol de la periferia Capitalei.

La compania Bemol, locul 5-6 pe piaţă, totul se face individual, în dependenţă de volume.

La volumele indicate (2.000 de litri de benzină şi 5.000 litri de motorină), reducerea oferită de companie este de 4,75% la benzină şi de 5,25% la motorină, adică circa 90 de bani la un litru pentru ambele tipuri de combustibil.

Cei de la Tirex-Petrol, compania care acum este pe locul 4 la număr de benzinării şi locul 6-7 la import, pot fi de 5%, 7% şi chiar 10%, dar în cazul dat, şeful benzinăriei a fost gata să ofere o reducere de 8%, adică de 1,5 lei. Condiţia este că plătim în avans şi doar după 2-3 luni, dacă se demonstrtează că este capacitate de plată, se poate oferi carburanţi şi în credit.

Aproape aceleaşi oferte se găsesc şi la reţeaua Vento, deţinută de firma Datario SRL, care acum a ajuns a fi a treia companie de pe piaţă după numărul de benzinării şi volume de vânzare cu amănuntul, s-au ofetit să facă o reducere de 7% în prima lună, iar la confirmarea volumului de alimentare lunară se poate ajunge chiar la o reducere de 8%, ceea ce ar fi mai mult de 1,5 lei pentru un litru.

La un consum de 10 tone pe lună, în funcţie de modul de achitare, reducerea oferită de cei de la Vento poate trece de 10% şi ajunge şi la circa 14%, adică 2,6 lei la un litru de benzină şi 2,4 lei la motorină.

Petrom-Moldova, a treia ca mărime companie de pe piaţă, reducerea se face în baza cardului de bonusuri sau se poate alimenta „pe credit” de până la 45 de zile, adică consumaţi şi apoi la final achitaţi. Valoarea bonusurilor ce la sfârșitul lunii pot aduce o reducere și de până la 75 de bani pentru un litru de carburant.

„Pe piaţa Republicii Moldova sunt doar trei companii, care aduc motorina de producţie proprie: Petrom, Rompetrol şi Lukoil. Ceilalţi cumpără de la noi motorină. Aşa că rezultă că dacă o companie oferă o reducere mai semnificativă, apoi trebuie să vă întrebaţi cum e posibil aşa-ceva. Or marja e plafonată de ANRE şi este foarte mică – de un leu şi ceva. Cum în aceste condiţii o companie poate oferi o reducere mai mare de un leu? Doar dacă aduce motorină din Rusia sau Belarus de o calitate mai proastă şi la preţ mai redus şi respectiv o poate vinde mai ieftin”, a afirmat reprezentantul Petrom-Moldova.

Marja comercială calculată de ANRE este de 3,25 lei pentru un litru de benzină sau motorină. Dacă scoatem costurile generale precum salarii, utilităţi, dezvoltare, apoi rezultă că benzinarilor le rămân doar un leu şi ceva, din contul cărora pot oferi reduceri şi încă şi raporta profit.

Specialiştii văd aici o problemă majoră pentru piaţă.

Victor Parlicov, fost director general al ANRE spune că încă de când a fost propusă această abordare de plafonare a prețurilor cu amănuntul fără vreo intervenție în prețurile angro, ANRE a semnalat că astfel vor fi favorizate companiile mari, vertical integrate, care pot realiza profit pe veriga angro a lanțului valoric, lucrând ”pe zero” la comerțul cu amănuntul. Pe când micii operatori, care lucrează doar pe veriga de comerț cu amănuntul, vor fi lăsați fără opțiuni și treptat scoși din piață, ceea ce ar fi contrar obiectivelor declarate de Ministerul Economiei la elaborarea Legii respective.

La fel, în opinia expertului, lipsa de reacție a operatorilor de pe piața produselor petroliere la ”dezmățul prețurilor” orchestrat de autorități sugerează că ori marja stabilită de Agenţie până acum a fost prea generoasă, sau există o înţelegere între ANRE şi petrolişti că ei acum acceptă o marjă cu circa un leu mai mică, dar ulterior, când va apare posibilitatea, vor fi compensați de ANRE cu o marjă mai mare decât se cuvine.

În ambele cazuri lipsa de reacție a petroliștilor ar însemna că există o înțelegere între ei și autorități în defavoarea consumatorilor.

„Soluţia este piaţă liberă, iar de monitorizarea ei să se ocupe Consiliul Concurenţei. Ca în toate statele normale. Nicio metodologie, niciun calcul nu poate substitui o concurență sănătoasă pe piață. Eu când eram la ANRE am fost vehement împotriva acestei abordări a pieței petroliere, care, repet, este una concurențială. Faptul că în prezent ANRE apără această abordare în pofida costurilor reputaționale suportate și a efectelor negative asupra pieței, sugerează că au niște beneficii nedeclarate”, a precizat Victor Parlicov.

Sursa: moldstreet

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
7 °C
cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,46 m/s
Mon
3 °C
Tue
3 °C
Wed
6 °C
Thu
2 °C
Fri
-1 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3177 0.0123
USD 17.1340 0.0018
RON 4.0757 0.0054
UAH 0.6292 0.0001
RUB 0.2567 0.0008
Arhivă Radio Chișinău