Ce ar conține planul de pace propus de Beijing discutat de Putin cu șeful diplomației chineze

  • 22 Februarie 2023 16:52
Ce ar conține planul de pace propus de Beijing discutat de Putin cu șeful diplomației chineze

Președintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe cel mai înalt responsabil al diplomației chineze, Wang Yi, pentru a discuta un plan de pace propus de China în vederea încheierii războiului în Ucraina, plan ale cărui detalii publice sunt încă vagi și față de care diplomați occidentali au avut reacții negative, relatează agențiile AFP și EFE. Întâlnirea de miercuri sugerează legăturile privilegiate între Moscova și Beijing în contextul în care liderul de la Kremlin primește rar oficiali străini care nu sunt șefi de stat, scrie hotnews.ro.

„Relațiile internaționale sunt astăzi complicate (...) În acest context, cooperarea (...) între China și Rusia are o mare importanță pentru stabilizarea situației internaționale”, a spus Putin în timp ce-l primea pe Wang Yi.

Oficialul chinez a exprimat la rândul său dorința Beijingului de a „consolida parteneriatul strategic (...) și cooperarea în toate domeniile” cu Moscova.

„Noi sprijinim o lume multipolară și democratizarea relațiilor internaționale”, a adăugat Wang Yi, criticând voalat politica SUA.

Președintele Chinei, vizită oficială la Moscova în viitorul apropiat

El i-a transmis lui Putin un „salut călduros” din partea președintelui chinez Xi Jinping, care va efectua în lunile următoare o vizită oficială la Moscova.

Președintele rus primește foarte rar responsabili străini care nu sunt șefi de stat, astfel că întrevederea sa cu Wang Yi ilustrează legăturile privilegiate între Moscova și Beijing.

Oficialul chinez a sosit marți la Moscova, într-un turneu european în care s-a întâlnit la Conferința de Securitate de la Munchen și cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, căruia i-a prezentat, conform acestuia din urmă, „elemente cheie ale planului de pace chinez” pentru încheierea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an.

Ucraina vrea să studieze „în detaliu” planul Chinei

„Așteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală. Odată ce vom fi primit documentul, îl vom examina în profunzime și vom trage propriile noastre concluzii”, a declarat marți Kuleba.

Detaliile proiectului de plan de pace chinez încă nu sunt cunoscute, dar potrivit unor surse media acesta ar include principiile apărării integrității teritoriale, încetarea ostilităților, protejarea centralelor nucleare ucrainene și excluderea posibilei folosiri a armelor chimice.

Însă, conform acelorași surse, primele reacții ale unor diplomați occidentali față de propunerea Beijingului au fost negative din cauza faptului că planul chinez nu ar include retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, o condiție esențială pusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a accepta negocieri de pace cu Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău