Ce amendă riscați în cazul în care veți refuza să oferiți date pentru recensământ

  • 09 Aprilie 15:59
Ce amendă riscați în cazul în care veți refuza să oferiți date pentru recensământ

De ieri, în jur de patru mii de recenzori, au început a colecta date despre populația și locuințele din Republica Moldova. Asta după ce a fost dat startul Recensământului Populației și Locuințelor. Prin urmare, recenzorii vor ajunge la ușa fiecărui cetățean pentru a colecta datele, iar cetățeanul, la rândul său, este obligat să ofere informațiile solicitate.

Trebuie să cunoașteți că în situația în care veți refuza să oferiți recenzorului datele solicitate, există posibilitatea să vă alegeți cu o amendă usturătoare. Mai exact, aceasta ar putea ajunge până la 2.500 de lei pentru persoanele fizice, scrie Bizlaw.md.

Codul contravențional prevede această sancțiune la art. 330, care spune că în situația refuzului executării, neexecutarea sau executarea necorespunzătoare de către respondenți și deținătorii surselor de date administrative a obligațiilor prevăzute de lege privind prezentarea datelor, neprezentarea în termen a datelor agregate sau a celor individuale, inclusiv a datelor cu caracter personal, în scopul producerii statisticilor oficiale, precum și prezentarea de date eronate ori în volum incomplet, se sancționează cu amendă de la 20 la 50 de unități convenționale aplicată persoanei fizice. Asta ar însemna că amenda poate fi aplicată de la 1.000 până la 2.500 de lei.

Un aspect important este faptul că aveți dreptul să refuzați să oferiți anumite tipuri de informații, și anume cele legate de: convingerile ideologice, apartenența politică, antecedentele penale, sănătatea și viața intimă ale persoanei fizice.

Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă.

Acesta este cel de-al treilea recensământ de la declararea independenței și se va desfășura până în data de 7 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:11 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău