Ce a decis CSJ în privința cauzei referitoare la circulara CEC ce interzice finanțarea campaniei electorale pentru prezidențiale de către partidele politice

  • 26 Septembrie 2020 11:20
Ce a decis CSJ în privința cauzei referitoare la circulara CEC ce interzice finanțarea campaniei electorale pentru prezidențiale de către partidele politice

Cauza referitoare la circulara Comisiei Electorale Centrale ce interzice finanțarea campaniei electorale pentru prezidențiale de către partidele politice va fi rejudecată, după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat vineri, 25 septembrie, hotărârea Curții de Apel Chișinău, care a declarat inadmisibile contestațiile depuse de Mișcarea Politică Unirea și PLDM împotriva CEC.

CSJ a admis recursul celor două formațiuni, a anulat hotărârea Curții de Apel Chișinău și a dispus restituirea cauzei spre rejudecare aceluiași complet de judecată.

La 21 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibile contestațiile cu privire la circulara emisă de Comisia Electorală Centrală care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală.

Anterior și Partidul Acțiune și Solidaritate a semnalat că circulara CEC îngrădește dreptul partidelor de a-și susține financiar candidații, arătând că această interpretare l-ar favoriza pe actualul președinte, Igor Dodon, ce candidează independent. CEC a respins atunci aceste acuzații.

Totodată, mai mulți europarlamentari ce urmăresc situația din Republica Moldova au atras atenția că autoritatea electorală ar comite un abuz. ”Este inacceptabil faptul că CEC încearcă să schimbe regulile de finanțare a campaniei cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri prin interzicerea utilizării donațiilor financiare către partidele politice de către candidații acelorași partide. Acest lucru nu numai că reprezintă un pericol semnificativ pentru o concurență liberă și echitabilă între candidați, dar și subminează considerabil șansa tuturor candidaților de a desfășura o campanie liberă și corectă”, se arăta în mesajul președintelui Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, Siegfried Mureșan, președintelui Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, Andrzej Halicki.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău