CCM a recunoscut dreptul de cotizare la pensie pentru perioada de îngrijire a persoanelor cu dizabilități

  • 25 Septembrie 2019 10:22
CCM a recunoscut dreptul de cotizare la pensie pentru perioada de îngrijire a persoanelor cu dizabilități

Curtea Constituțională /CCM/ a recunoscut ca stagiu de cotizare necesar exercițiului dreptului la pensie perioada de îngrijire a persoanei cu dizabilitate severă, indiferent de vârsta acesteia, comunică MOLDPRES.

Sesizarea ce conține acest subiect a fost depusă la CCM de Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai. Acesta a susținut în fața magistraților că dispozițiile care fac obiectul controlului de constituționalitate instituie un tratament discriminatoriu între părintele, tutorele sau curatorul unui copil cu dizabilitate severă și părintele, tutorele sau curatorul unei persoane cu dizabilitate severă cu vârsta de peste 18 ani, din perspectiva dreptului la pensie.

Curtea a constatat că soluția declarării neconstituționalității textului „a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani” de la articolul 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 156 din 14 octombrie 1998 ar lipsi de efectivitate dreptul la pensie în cazul persoanei care îngrijește o persoană cu dizabilitate severă și ar crea blocaje în cadrul sistemului public de pensii. Din aceste motive, pentru a remedia deficiența existentă, Curtea și-a rezervat prerogativa de a stabili prin hotărârea sa o soluție, până va interveni Parlamentul. Această soluție le impune autorităților responsabile din sistemul public de pensii ca, la sesizarea beneficiarilor, să dea curs demersurilor lor în vederea garantării caracterului efectiv al dreptului pe care aceștia îl posedă, până la angajarea în funcția de asistent personal, indiferent de vârsta persoanei cu dizabilități severe care se află la îngrijirea acestora.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău