CCA va decide asupra SANCȚIUNILOR pentru încălcarea transparenței proprietăților mass-media

  • 16 Noiembrie 2015 19:37
CCA va decide asupra SANCȚIUNILOR pentru încălcarea transparenței proprietăților mass-media

Consiliul Coordonator al Audiovizualului va decide marți, 17 noiembrie, asupra sancțiunilor ce urmează să le fie aplicate radiodifuzorilor care nu și-au declarat proprietarii.

Sancțiunile vor fi aplicate în conformitate cu noile prevederi privind transparența proprietăților mass-media, intrate în vigoare la 10 noiembrie.

Totodată, reprezentanții organizațiilor de media afirmă că declararea proprietarilor este primul pas în transparentizarea audiovizualului, urmând să fie luate decizii pentru a preveni monopolizarea pieței media.

Dintre cei 120 de radiodifuzori, doar 88 și-au declarat proprietarii beneficiari, adică numele persoanelor care dețin posturile de televiziune și radio, fără să le mai ascundă în spatele unor firme.  Ca urmare, a devenit clar că unii proprietari, inclusiv ce provin din zona politicului, dețin mai multe posturi de televiziune și radio, iar unii dintre ei, precum fostul vice-președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, deține 4 televiziuni și 3 stații radio. În acest context, Consiliul Coordonator al Audiovizualului trebuie să întreprindă măsuri pentru a preveni concentrarea mai multor posturi în proprietatea unei persoane, este de părere directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

”Codul Audiovizualului prevede foarte clar că o persoană fizică sau juridică poate să dețină maximul 5 licențe de emisie într-o unitatea teritorial-administrativă. În condițiile în care vedem că numărul acestora este mai mare, deja CCA trebuie să intervină pentru că este de datoria CCA să ia măsuri ca să nu admită concentrarea sau monopolizarea mass-media”, a declarat Nadine Gogu.

Pe de altă parte, președintele CCA, Dinu Ciocan, afirmă că în acest caz, legislația nu este încălcată și nu este vorba despre concentrare media.

”Acestea sunt doar niște interpretări, pentru că în Codul Audiovizualului scrie foarte clar că o persoană fizică poate să fie proprietar majoritar în cadrul a doi radiodifuzori de diferite tipuri, iar  fiecare radiodifuzor poate deține până la 5 licențe de emisie. Deci, teoretic, o persoană fizică ar putea fi proprietar majoritar la 2 radiodifuzori și ar putea deține maximum 10 licențe de emisie” a declarat Dinu Ciocan.

Dinu Ciocan a mai precizat că CCA va examina în cadrul ședinței de mâine situația posturilor care nu și-au declarat proprietarii, dar și celor care au depus cu întârziere declarațiile și va decide ce sancțiuni să le aplice.

Din declarațiile depuse până acum reiese că posturile de televiziune Publika TV, Prime, Canal 2 și Canal 3 aparțin fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, postul Jurnal TV îi aparține omului de afaceri Victor Țopa, posturile TV 7 și TNT Bravo îi aparțin deputatului PLDM, Chiril Lucinschi, iar Pro TV Chișinău nu a indicat numele persoanelor care îl dețin, ci numai denumiri ale unor companii înregistrate în zone offshore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău