CCA prelungește termenul pe care îl au trei posturi TV pentru a trece la formatul digital

  • 08 Iunie 2017 14:43
CCA prelungește termenul pe care îl au trei posturi TV pentru a trece la formatul digital

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat prelungirea cu șase a luni a termenului pe care îl au la dispoziție posturile de televiziune Agro TV, Canal Regional și Jurnal TV pentru a trece la formatul digital de emisie, transmite IPN.

Reprezentanții celor trei posturi de televiziune și-au motivat întârzierea termenului de lansare a emisiei în multiplexul A prin costurile ridicate, care lunar se ridică la mii de euro.

În acest context, Dinu Ciocan, membrul CCA, a spus că este regretabil faptul că radiodifuzorii care au pretins că vor putea să-și permită financiar emiterea prin semnal digital și nu și-au respectat obligațiile.

Mai sunt doi radiodifuzori care nu au început emisia după obținerea licenței pentru multiplexul A, iar alți doi au anunțat că renunță la ea. Astfel, CCA a votat excluderea sloturilor respective ocupate prin concurs. Cele patru sloturi libere vor fi expuse în cadrul unui concurs repetat.

Directorul general al ÎS „Radiocomunicații”, Mihai Iacob, a declarat că investițiile în multiplexele A și B sunt enorme, iar ca rezultat întreprinderea este în dificultate de plată a salariilor pentru cei 200 de angajați. „Din punctul de vedere tehnic, dotările celor două multiplexe permit acoperirea în proporție de 95% a teritoriului republicii cu televiziune digitală”, a mai spus Mihai Iacob.

Începând cu 1 ianuarie 2018, în Moldova televiziunile vor emite doar în format digital. Semnalul va putea fi decodat de televizoarele care au inclusă tehnologia de recepționare DVB-T2, iar televizoarele obișnuite vor putea decoda noul semnal doar cu ajutorul unui echipament suplimentar: set-top box.

În prezent opt televiziuni emit în formatul digital, în multiplexul A. Acest multiplex suportă 15 canale. Pe piață prețul set-top box-urilor variază de la 500 la 900 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău