CCA a sancționat 9 posturi TV

  • 12 Decembrie 2014 16:20
CCA a sancționat 9 posturi TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancționat 9 posturi de televiziune pentru nerespectarea echidistanței în reflectarea ultimei săptămâni a campaniei electorale.

Publika TV, Prime, Canal 2, Canal 3, Euro TV, Accent TV și Jurnal TV au primit amenda maximă, în valoare de  5400 de lei. Posturile TV7 și N4 au primit amendă minimă, în valoare de 1800 de lei, iar postul public de televiziune, Moldova 1, a primit avertizare publică.

Totodată CCA a aprobat raportul de monitorizare al radiodifuzorilor pe parcursul întregii campanii electorale, în care se constată că majoritatea posturilor de televiziune i-au favorizat pe unii concurenți electorali sau n-au respectat echilibrul de surse. 

Radiodifuzorii au înregistrat abateri și pe parcursul ultimei săptămâni a campaniei electorale, astfel încât CCA a dispus sancționarea celor mai multe dinte posturile pe care le-a monitorizat. Spre deosebire de perioada anterioară, și postul public de televiziune a fost surprins favorizând partidele de guvernare și a fost avertizat, aceasta fiind prima sancțiune pentru televiziunea publică. Fostul președinte al CCA, acum membru al Consiliului, Marian Pocaznoi, a constatat că pe parcursul întregii campanii electorale, unele posturi de televiziune au încălcat în mod regulat principiul echidistanței.

Regret foarte mult că unele posturi de televiziune s-au compromis și au considerat că nu mai există viață sau nu mai este necesară audiența din partea telespectatorilor după 30 noiembrie, a declarat Marian Pocaznoi.

Concluziile CCA coincid, în mare parte cu cele ale societății civile care, la fel, a monitorizat radiodifuzorii. Expertul Aneta Gonța, de la Asociația Presei Electronice, a subliniat că cele mai multe abateri s-au observat în buletinele de știri.

La știri s-a observat, din păcate, la o parte dintre televiziuni că au favorizat anumiți concurenți electorali. Adică, și ca durată, și ca intervenții directe, și ca mențiuni, unii concurenți prevalează net față de ceilalți, a declarat Aneta Gonța.

Experții consideră că este necesară schimbarea legislației pentru a oferiri CCA mecanisme mai eficiente de sancționare a radiodifuzorilor. Legislația prevede în prezent sancționarea graduală a radiodifuzorilor, începând cu avertizarea publică și aplicarea unor amenzi, până la retragerea licenței de emisie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău