CC: Legalitatea retragerii cetățeniei lui Băsescu, de competența EXCLUSIVĂ a instanțelor judecătorești

  • 11 Ianuarie 2017 07:31
CC: Legalitatea retragerii cetățeniei lui Băsescu, de competența EXCLUSIVĂ a instanțelor judecătorești

Curtea Constituțională a restituit marți, 10 ianuarie, deputatului Grigore Cobzac, sesizarea prin care acesta a solicitat verificarea constituționalitatății decretului președintelui Igor Dodon, ”privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova” lui Traian Băsescu și solicita recunoașterea documentului ca fiind neconstituțional.

CC menționează, într-un comunicat, că sesizarea ar fi fost depusă cu încălcarea competenței stabilite expres de Legea cetățeniei Republicii Moldova, care prevede că decretele șefului statului în problema cetățeniei pot fi atacate la Curtea Supremă de Justiție în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestora.

Prin urmare, legalitatea retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu ar fi de competența exclusivă a instanțelor judecătorești, se mai spune în comunicatul Curții Constituționale.

În acest context, Curtea a menținut jurisprudența sa anterioară (a se vedea Decizia Curții Constituționale nr. 75 din 12 octombrie 2016 privind controlul constituționalității articolului 41 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 2102 din 9 iunie 2016 privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova).

Potrivit articolului 6 alin. (1) din Codul jurisdicției constituționale, CC soluționează numai probleme ce țin de competența sa. Dacă în procesul examinării apar chestiuni de competența altor organe, Curtea remite acestora materialele sau comunică faptul părților și organelor interesate, dând explicațiile de rigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău