CC a dat aviz negativ proiectului de modificare a Constituției, prin care să se prevadă posibilitatea confiscării averii pentru demnitarii publici

  • 15 Martie 2022 11:00
CC a dat aviz negativ proiectului de modificare a Constituției, prin care să se prevadă posibilitatea confiscării averii pentru demnitarii publici

Curtea Constituțională a dat astăzi aviz negativ inițiativei de modificare a Constituției, care propunea crearea condițiilor pentru confiscarea averii nejustificate a funcționarilor de stat și a persoanelor cu funcție de demnitate publică. Sesizarea de modificare și completare a art.46, al.3, din Constituție a fost depusă la finele anului trecut de un grup de deputați PAS, transmite Radio Chișinău.

„Inițiativa de revizuire a Constituției Rep. Moldova nu corespunde limitelor materiale de revizuire stabilite de art. 142, al.2, din Constituție și nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare”.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, prezentând avizul Înaltei Curți, pe marginea sesizării de revizuire a Legii Fundamentale.

Cei 56 de deputați din partea partidului de guvernământ solicitau în sesizare introducerea unei excepții, astfel încât averea nejustificată să poată fi confiscată în cazul funcționarilor publici și al persoanelor cu funcție de demnitate publică. Autorii sesizării susțineau că actuala redacție a art.46 din Constituție zădărnicește lupta împotriva corupției și este exploatată cu rea intenție în scopul eludării mecanismului de confiscare a averii ce nu poate fi justificată.  

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a făcut referire la practicile europene și a explicat, într-un briefing, că formulările propuse ar fi urmat să suprime dreptul constituțional de proprietate.  

„În avizul său, Curtea a subliniat că instituția confiscării poate opera în mod separat de o cauză penală sau contravențională (...) În contextul unor eventuale litigii privind confiscarea averii unor persoane, care exercită funcții publice, formularea propusă va permite ca autoritățile publice să facă doar afirmații fără să le dovedească. Ea va plasa persoanele care exercită funcții publice într-un dezechilibru față de autoritățile statale. Astfel, este suprimată o garanție a dreptului de proprietate”.

Vom preciza că avizul Înaltei Curții este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac.

Experții anticorupție afirmau anterior că art.46 din Constituție servește pentru mulți funcționari și demnitari cu averi dobândite ilicit ca instrument de blocare a confiscării a acestora.

Amintim că, recent, și președinta Maia Sandu a transmis în Parlament o inițiativă legislativă în vederea aplicării mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău