Cazuri tot mai frecvente de ciumă bubonică. Care ar putea fi cauza principală a reapariţiei bolii

  • 19 Noiembrie 13:33
Cazuri tot mai frecvente de ciumă bubonică. Care ar putea fi cauza principală a reapariţiei bolii Mediafax

28 de persoane se află în carantină în provincia nordică a Mongoliei, după ce un vânător a fost diagnosticat cu ciuma bubonică sâmbătă, au anunţat autorităţile locale, informează CNN, potrivit Mediafax.

Comisia de Sănătate din Mongolia Interioară a informat că nu a fost identificată până acum o legătură între îmbolnăviri. Cazurile de ciumă sunt relativ rare în China, însă o zonă întinsă a oraşului Yumen a fost izolată în 2014 după ce un bărbat în vârstă de 38 de ani a decedat din cauza ciumei, potrivit sursei citate.

Ciuma este o boală infecţioasă foarte contagioasă, răspândită în principal de către şobolani. Numărul acestora a înregistrat o creştere în Mongolia Interioară după seceta persistentă de anul acesta.

Totuşi, se pare că o principală cauză a revenirii ciumei bubonice ar putea fi chiar criza climatică. Jurnaliştii de la Vox au publicat un material în care explică care sunt legăturile dintre reapariţia bolii şi schimbările climatice.

Regiunile polare ale Pământului sunt afectate de temperaturi tot mai ridicate, iar consecinţele sunt uşor de identificat. Multe dintre acestea sunt de extrem de dăunătoare, iar cele mai ameninţătoare au loc chiar sub pământ, în permafrost, stratul de sol care rămâne îngheţat tot timpul anului.

Acest strat acoperă 25% din emisfera nordică şi conţine microbi, carbon şi mercur în solul îngheţat. Tocmai de aceea, stratul de permafrost este o adevărată bombă cu ceas. Pâmântul îngheţat tot timpul anului conţine mai mult carbon decât în atmosferă, iar topirea sa accelerează încălzirea globală.

Totuşi, topirea stratului de permafrost poate provoca şi reapariţia mai multor boli, unele eradicate în urmă cu zeci de ani. În august 2016, 72 de oameni s-au îmbolnăvit şi un băiat de 12 ani a murit în urma unei epidemii de antrax, în Siberia. Autorităţile au descoperit că epidemia ar fi izbucnit în urma topirii stratului de permafrost şi a dezgheţării mai multor cadavre de animale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
5,76 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:1 m/s
Wed
3 °C
Thu
3 °C
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
9 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău