Cazuri tot mai frecvente de ciumă bubonică. Care ar putea fi cauza principală a reapariției bolii

  • 19 Noiembrie 2019 13:33
Cazuri tot mai frecvente de ciumă bubonică. Care ar putea fi cauza principală a reapariției bolii Mediafax

28 de persoane se află în carantină în provincia nordică a Mongoliei, după ce un vânător a fost diagnosticat cu ciuma bubonică sâmbătă, au anunțat autoritățile locale, informează CNN, potrivit Mediafax.

Comisia de Sănătate din Mongolia Interioară a informat că nu a fost identificată până acum o legătură între îmbolnăviri. Cazurile de ciumă sunt relativ rare în China, însă o zonă întinsă a orașului Yumen a fost izolată în 2014 după ce un bărbat în vârstă de 38 de ani a decedat din cauza ciumei, potrivit sursei citate.

Ciuma este o boală infecțioasă foarte contagioasă, răspândită în principal de către șobolani. Numărul acestora a înregistrat o creștere în Mongolia Interioară după seceta persistentă de anul acesta.

Totuși, se pare că o principală cauză a revenirii ciumei bubonice ar putea fi chiar criza climatică. Jurnaliștii de la Vox au publicat un material în care explică care sunt legăturile dintre reapariția bolii și schimbările climatice.

Regiunile polare ale Pământului sunt afectate de temperaturi tot mai ridicate, iar consecințele sunt ușor de identificat. Multe dintre acestea sunt de extrem de dăunătoare, iar cele mai amenințătoare au loc chiar sub pământ, în permafrost, stratul de sol care rămâne înghețat tot timpul anului.

Acest strat acoperă 25% din emisfera nordică și conține microbi, carbon și mercur în solul înghețat. Tocmai de aceea, stratul de permafrost este o adevărată bombă cu ceas. Pâmântul înghețat tot timpul anului conține mai mult carbon decât în atmosferă, iar topirea sa accelerează încălzirea globală.

Totuși, topirea stratului de permafrost poate provoca și reapariția mai multor boli, unele eradicate în urmă cu zeci de ani. În august 2016, 72 de oameni s-au îmbolnăvit și un băiat de 12 ani a murit în urma unei epidemii de antrax, în Siberia. Autoritățile au descoperit că epidemia ar fi izbucnit în urma topirii stratului de permafrost și a dezghețării mai multor cadavre de animale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-6,76
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău