Cazul violului de la Orhei: Procurorul a mușamalizat dosarul ?

  • 12 Februarie 2016 11:59
Cazul violului de la Orhei: Procurorul a mușamalizat dosarul ?

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) își manifestă îngrijorarea în legătură cu modul în care a fost examinat cazul fetei abuzate sexual de la Orhei, și în care doar unul din cei trei abuzatori au fost condamnați, la doi ani de închisoare cu suspendare.Deși în cadrul urmăririi penale au fost colectate probe care puteau demonstra…

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) își manifestă îngrijorarea în legătură cu modul în care a fost examinat cazul fetei abuzate sexual de la Orhei, și în care doar unul din cei trei abuzatori au fost condamnați, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Deși în cadrul urmăririi penale au fost colectate probe care puteau demonstra producerea violului, procurorul nu le-a utilizat la justa valoare, se arată într-un comunicat de presă al  CNPAC.

Potrivit sursei, nici procurorul și nici instanța judecătorească, nu a luat în considerație raportul de evaluare psihologică care a constatat la copil un nivel înalt de traumatism psihic, specific persoanelor ce au suferit în urma abuzului sexual. Faptul că abuzatorii au fost cercetați în stare de libertate, a condus la intimidarea copilului din partea acestora, fapt ce i-a agravat starea emoțională.

Recent, în urma deciziei emisă de judecătoria Orhei, cei trei indivizi care ar fi răpit și violat minora de 17 ani, la sfârșitul anului 2014, au fost achitați și doar unul dintre ei a fost condamnat la doi ani de pușcărie cu suspendare.

Juriștii de la Promo-Lex au criticat sentința, și spun că, deși Republica Moldova a pierdut mai multe dosare de acest gen la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, justiția defectuoasă continuă. Potrivit lor, acest caz ar putea din nou să ajungă la CEDO. Pe internet circulă o petiție semnată de sute de persoane care cer justiție corectă în acest caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău