Cazul Skripal | Reacția Casei Albe după ce Rusia a expulzat zeci de diplomați americani și a închis un consulat

  • 31 Martie 2018 13:29
Cazul Skripal | Reacția Casei Albe după ce Rusia a expulzat zeci de diplomați americani și a închis un consulat

Expulzarea a 60 de diplomați americani și închiderea unui consulat în Rusia „marchează o nouă etapă în deteriorarea” relațiilor dintre Washington și Moscova.

Rusia a anunțat aceste măsuri anterior, o hotărâre în oglindă măsurilor similare pe care Washingtonul le-a luat împotriva Moscovei într-un gest de solidaritate manifestat de SUA față de Marea Britanie în urma otrăvirii unui fost agent rus și a fiicei sale în această țară.

În total, 152 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Canada, Australia, Novergia, 19 țări UE (inclusiv Marea Britanie), de la NATO și din alte state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania.

„Expulzarea în această săptămână de către SUA și de către peste zece state partenere și aliate din cadrul NATO a unor agenți ruși de informații sub acoperire a constituit un răspuns adecvat în fața atacului rus pe teritoriul britanic”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, însă „răspunsul Rusiei nu este neașteptat, iar SUA vor face față”.

Cazul Skripal relevă un caracter recidivist al tensiunilor existente de patru ani între Occident și Moscova, ca urmare a ingerințelor Kremlinului în alegerile prezidențiale din SUA și alte scrutinuri occidentale, acțiunilor de sprijinire a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a provocărilor militare din zonele Mării Baltice și Mării Negre, precedate de anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și a sprijinului arătat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, cele din urmă fiind catalogate demonstrații ale agresivității ruse în vecinătatea UE și NATO.

Sursa: CaleaEuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău