Cazul Navalnîi: UE instituie sancțiuni împotriva a patru înalți funcționari ruși

  • 01 Martie 2021 18:41
Cazul Navalnîi: UE instituie sancțiuni împotriva a patru înalți funcționari ruși

Statele membre UE au oficializat luni sancțiunile împotriva a patru înalți funcționari ruși implicați în proceduri judiciare angajate împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi și în reprimarea susținătorilor săi, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Principiul acestor sancțiuni țintite - interdicția vizelor și înghețarea bunurilor din UE - a fost decis în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe pe 22 februarie. Ambasadorii Celor 27 au dat undă verde măsurii luni dimineață.

Potrivit unor surse europene, personalitățile sancționate sunt Aleksandr Kalașnikov, director al serviciilor penitenciare, Aleksandr Bastrîkin, responsabil al Comitetului rus de anchetă, Igor Krasnov, procuror general, și Viktor Zolotov, șef al Gărzii naționale a Rusiei. Numele lor urmează să fie publicate marți în Jurnalul oficial al UE.

Adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Grușko, a afirmat că țara sa va răspunde, "bineînțeles", sancțiunilor UE.

"Uniunea Europeană continuă pe o cale absolut ilegală, este un impas absolut", a declarat el, citat de agenția rusă de presă Interfax.

Europenii au decis deja la jumătatea lui octombrie să instituie sancțiuni împotriva a șase personalități ruse, printre care apropiați ai președintelui Vladimir Putin, după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Opozantul rus în vârstă de 44 de ani a ajuns duminică într-o regiune aflată la 200 km de Moscova pentru a ispăși într-o colonie penitenciară o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, pe care el și susținătorii săi o denunță ca fiind politică.

Justiția rusă a comutat în ianuarie în închisoare cu executare o pedeapsă cu suspendare la care el fusese condamnat în 2014.

În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a estimat că în acest dosar Aleksei Navalnîi și fratele său Oleg au fost privați de dreptul la un proces echitabil, denunțând decizii ale justiției "arbitrare și în mod clar nerezonabile".

Două experte independente ale ONU au cerut luni o anchetă independentă asupra otrăvirii, în august, a principalului opozant al Kremlinului, a cărui "eliberare imediată" au solicitat-o.

Navalnîi este vizat de mai multe proceduri judiciare de la revenirea sa în Rusia, în ianuarie, după cinci luni de convalescență în Germania de la această otrăvire, de care el îi acuză pe Vladimir Putin și serviciile secrete ruse.

Arestarea sa pe 17 ianuarie a provocat în Rusia importante manifestații, la care autoritățile au reacționat cu peste 11.000 de arestări, urmate în general de amenzi și de scurte pedepse de închisoare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău