Cazul Navalnîi: SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Moscovei, a anunțat consilierul prezidențial Jake Sullivan

  • 20 Iunie 2021 19:19
Cazul Navalnîi: SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Moscovei, a anunțat consilierul prezidențial Jake Sullivan

SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Moscovei, pe care o acuză că l-a otrăvit pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, a anunțat duminică Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, informează AFP, citat de AGERPRES.

"Suntem pe cale să pregătim o altă serie de sancțiuni care să fie aplicate în această situație", a anunțat Jake Sullivan la postul american CNN, la patru zile după summitul de la Geneva dintre președintele american și omologul său rus Vladimir Putin.

"Noi am aplicat deja sancțiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Noi nu am făcut-o singuri, noi am unit aliații noștri într-un efort colectiv pentru a sancționa utilizarea unui agent chimic împotriva unuia dintre cetățenii lor pe teritoriul rus", a subliniat Jake Sullivan.

Condamnat în februarie la doi ani și jumătate de închisoare pentru un dosar de fraudă din 2014 - despre care el, ONG-urile și numeroase capitale occidentale susțin că este politic - opozantul Aleksei Navalnîi este încarcerat de la începutul lui martie într-o colonie penitenciară renumită pentru duritatea sa, la Pokrov, la 100 km de capitala rusă. El a fost arestat în ianuarie și judecat în scurt timp, la revenirea sa la Moscova, după cinci luni de convalescență în Germania, unde se recupera după ce a fost otrăvit.

Opozantul a intrat subit în comă în august anul trecut, în Siberia. După evacuarea sa în Germania, mai multe laboratoare europene au estimat că a fost otrăvit cu ajutorul unui agent neurotoxic de concepție sovietică, Noviciok.

În timpul summitului lor de miercuri, Joe Biden și Vladimir Putin și-au afișat dorința de a aplana tensiunile, evitând în același timp să facă anunțuri concrete.

"Acest om știa că încalcă legea în vigoare în Rusia", a spus miercuri Putin în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o separat, după întâlnirea cu Joe Biden, fiind întrebat de ce Navalnîi a fost arestat la sosirea sa în țară. El a afirmat că opozantul nu a respectat termenii eliberării condiționate într-un dosar din 2014, în care fusese condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare și nu s-a prezentat în fața autorității abilitate pentru a-și semnala prezența.

Putin a mai spus că Navalnîi s-a întors în mod deliberat în Rusia "pentru a fi arestat". "A făcut totul cu bună știință pentru a fi reținut", a insistat președintele rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău