Cazul Navalnîi: Rusia a identificat un polițist drept suspect în ancheta privind scurgerea de informații

  • 01 Martie 2021 12:39
Cazul Navalnîi: Rusia a identificat un polițist drept suspect în ancheta privind scurgerea de informații

Rusia a identificat un polițist ca suspect în ancheta penală privind scurgerea de informații care ar fi putut fi utilizate pentru identificarea presupușilor autori ai otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în detenție, a relatat luni cotidianul Kommersant, citat de Reuters.

Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anticorupție ce vizau elita politică rusă, s-a simțit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din orașul siberian Tomsk spre Moscova și a fost internat de urgență la Omsk, un alt oraș din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin, după lungi dispute între susținătorii săi și medicii ruși.

Anchetatorii bănuiesc că un maior de poliție din Sankt Petersburg a accesat baza de data oficială și a vândut informații personale despre pasagerii avionului ce efectua cursa Tomsk-Moscova în care se afla Aleksei Navalnîi.

Polițistul, al cărui nume nu este menționat în articolul Kommersant, este suspectat de abuz de putere, ceea ce îi poate aduce o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. Nu se precizează dacă a fost arestată vreo persoană.

Citând înregistrările de zbor și alte date, site-ul de investigații Bellingcat și grupul media The Insider au relatat în decembrie că au identificat autorii atacului cu agent Noviciok contra lui Navalnîi drept asasini din serviciul de securitate rus FSB.

Ancheta penală împotriva polițistului din Sankt Petersburg este cel puțin al doilea astfel de caz raportat de media ruse.

În luna ianuarie, cotidianul economic RBC a scris că un ofițer de poliție din orașul rus Samara a fost plasat în arest la domiciliu pentru scurgerea de informații confidențiale care au putut contribui la identificarea presupușilor autori ai otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău