Cazul Khashoggi | Un raportor al ONU va investiga cazul uciderii jurnalistului la Istanbul

  • 28 Ianuarie 2019 13:05
Cazul Khashoggi | Un raportor al ONU va investiga cazul uciderii jurnalistului la Istanbul

Un raportor al ONU pentru drepturile omului urmează să sosească, luni, 28 ianuerie, în Turcia pentru a investiga cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, la aproape patru luni de la uciderea acestuia în interiorul consulatului Riadului din Istanbul, informează dpa, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Agnes Callamard, raportor special privind execuțiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, urma să ajungă în Turcia până la 3 februarie pentru a strânge informații cu privire la moartea lui Khashoggi, înainte de o reuniune în iunie a oficialilor ONU.

Vizita are loc pe fondul eforturilor saudite de a normaliza legăturile cu comunitatea internațională care a pus la îndoială credibilitatea informațiilor oferite de Riad în legătură cu uciderea lui Khashoggi.

Arabia Saudită insistă că moartea lui Khashoggi, cetățean saudit și critic vocal al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, a fost o "operațiune ilegală" și a inculpat deja 11 persoane pentru crimă.

Cu toate acestea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a insistat că ordinul de a-l ucide pe Khashoggi a venit de la cele mai înalte niveluri ale guvenului saudit.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a cerut o anchetă internațională și Erdogan a ordonat pregătiri în acest scop, potrivit agenției de presă Anadolu.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat anterior că nu are autoritatea de a lansa o investigație privind moartea lui Khashoggi și nici o țară nu a depus o cerere oficială de lansare a unei anchete penale.

Echipa ONU va evalua acum măsurile luate de guvernele turc și saudit pentru a aborda cazul, a declarat Calamard, citată într-un comunicat pe website-ul ONU privind drepturile omului săptămâna trecută.

Experții ONU vor evalua de asemenea "natura și implicarea unor state și responsabilitățile individuale în ucidere", se arată în comunicat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău