Cazul Jamal Khashoggi: Logodnica jurnalistului solicită o anchetă internaţională în legătură cu asasinarea acestuia

  • 25 Iunie 18:30
Cazul Jamal Khashoggi: Logodnica jurnalistului solicită o anchetă internaţională în legătură cu asasinarea acestuia

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a solicitat o anchetă internaţională în legătură cu asasinarea acestuia, la câteva zile după ce un raport al ONU a sugerat că prinţul Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, ar fi răspunzător pentru moartea acestuia, potrivit Al Jazeera, preluat de Agerpres.

„Acesta este primul raport care ne spune în mod clar cum trebuie să procedăm”, a declarat Cengiz marţi la Geneva, într-un discurs susţinut în faţa mai multor diplomaţi şi jurnalişti la sediul Naţiunilor Unite de la Geneva.

„Este nevoie de o investigaţie internaţională în legătură cu uciderea lui Jamal”, a adăugat ea. „Nu doar că unii oficiali de rang înalt sunt implicaţi în asasinarea sa, raportul spune că Arabia Saudită a încercat să elimine şi dovezile. Este scandalos”, a mai spus Cengiz.

 În raportul de 100 de pagini, făcut public pe 19 iunie, Agnes Callamard, raportorul special al ONU privind execuţiile extrajudiciare şi arbitrare, a informat că moartea lui Khashoggi a fost o execuţie extrajudiciară, pentru care Arabia Saudită este responsabilă.

Callamard va prezenta în mod oficial raportul miercuri în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Khashoggi, jurnalist al Washington Post şi critic al autorităţilor saudite, a fost ucis în luna octombrie în clădirea Consulatului saudit din Istanbul. Moartea sa a dus la o tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Arabia Saudită.

Mai mulţi membri ai Congresului l-au acuzat pe prinţul Mohammed bin Salman că s-ar fi aflat în spatele asasinării lui Khashoggi. Autorităţile saudite au negat orice implicare a prinţului moştenitor în acest caz şi au anunţat că 11 suspecţi au fost reţinuţi şi puşi sub acuzare în dosarul morţii jurnalistului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
15,59 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:0,5 m/s
Thu
19 °C
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8041 -0.0507
USD 17.6530 -0.0374
RON 4.1840 -0.0110
UAH 0.6812 -0.0036
RUB 0.2813 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău