Cazul Andrei Brăguță a scos la iveală grave deficiențe în sistemul de detenție

  • 22 Noiembrie 2017 15:07
0%
00:00:00
00:00:00

Un raport al grupului de lucru interguvernamental care examinează cazul lui Andrei Brăguță, decedat în septembrie a.c. în penitenciarul Nr.13, ar urma să fie prezentat peste două săptămâni, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu.

Dezbateri la acest subiect au avut loc în cadrul unor audieri parlamentare organizate de Comisia pentru drepturile omului, referitoare la cazurile de tortură și de rele tratamente în locurile de detenție.  

Autoritățile recunosc faptul că decesul lui Andrei Brăguță, a scos la iveală grave deficiențe în sistemul de detenție preventivă și în cel penitenciar, dar și lipsa de comunicare eficientă între instituții. Deși legislația actuală prevede măsuri exacte în ceea ce privește acțiunile autorităților în asemenea cazuri, acestea nu au fost întreprinse, iar cauza ar fi factorul uman, consideră viceministrul de Interne, Dorin Purice.

 „Proceduri-standard de operare au fost aprobate până la acest caz. A fost prezent factorul uman care a contribuit la această tragedie. Aceste persoane au fost suspendate din serviciu, sunt supuse urmăririi penale și vor răspunde penal. Ar trebui să menționez că asemenea cazuri se întâmplă și în alte țări, inclusiv în cele europene”, a declarat Dorin Purice.

Asemenea cazuri au urmări serioase pentru persoanele aflate în funcții de conducere, atunci când au loc în țările europene, a remarcat Ina Șupac, deputat PCRM. 

„Dacă e să vorbim despre Uniunea Europeană, da sunt cazuri, dar de obicei acolo miniștrii își dau demisia după astfel de cazuri”, a declarat Ina Șupac. 

Un grup de lucru creat după decesul lui Andrei Brăguță va propune, peste două săptămâni, mai multe soluții de ajustare a cadrului legislativ și a cadrului normativ interdepartamental. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, a remarcat însă că problema cea mai mare apare atunci când trebuie aplicată legislația. 

„Am identificat probleme privind aplicarea prevederilor Codului de procedură penală cu referire la determinare și parcursul persoanelor care suferă de boli mentale în cadrul urmăririi penale și aici vom veni cu modificări. Noi, după mine, avem suficiente norme care spun că nu e bine să torturezi. Noi trebuie să ne concentrăm pe caracterul aplicativ al normei, decât să le modificăm mereu”, a declarat Anatolie Munteanu.

Oficiul Avocatului Poporului va face o monitorizare paralelă a acestui caz și a modului în care au acționat autoritățile. Între timp, sunt descoperite noi cazuri de abuzuri în locurile de detenție, a declarat avocatul parlamentar, Mihail Cotorobai.

„Noi, în cadrul vizitelor, la Inspectoratul din Briceni am găsit o persoană care stă acolo de șase luni din motivul că nu are documente. Nu îl primesc nici penitenciarele, nici de dat drumul nu îi dau drumul, pentru că nu este documentat”, a declarat Mihail Cotorobai. 

Potrivit datelor Ministerului Justiției, 39 de persoane au decedat în penitenciare de la începutul acestui an, dar nu în toate cazurile au fost inițiate anchete de serviciu. În cazul decesului lui Andrei Brăguță, sunt cercetați trei angajați ai izolatorului de detenție provizorie din Chișinău și patru deținuți care s-au aflat în aceeași celulă cu Andrei Braguța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău