Cavoul familiilor Macri-Donici va fi restaurat cu suportul Uniunii Europene

  • 16 August 2022 12:13
Cavoul familiilor Macri-Donici va fi restaurat cu suportul Uniunii Europene

Cavoul familiilor Macri-Donici din Dubăsarii Vechi va fi conservat și restaurat cu suportul Uniunii Europene, în cadrul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Lucrările sunt în plină desfășurare. Cavoul este unul din cele 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului selectate pentru restaurare și conservare, în cadrul componentei patrimoniu cultural al programului, precizează Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Aflat în curtea bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi, cavoul familiei Macri-Donici a fost proiectat de arhitectul Alexandru Bernardazzi și realizat în marmură și granit de un meșter din Odesa, în perioada anilor 1882-1883, lucru confirmat și de semnătura arhitectului pe unul dintre pereții laterali ai cavoului, transmite IPN.

În timpul lucrărilor de restaurare, în unul dintre pereții interiori ai cavoului au fost descoperite două morminte. Se presupune că unul dintre acestea ar aparține Limoniei Donici, soția astronomului Nicolae Donici. Pentru a confirma și documenta cele descoperite, a fost chemată o echipă de arheologi. Pentru restabilirea exactă a celor două morminte nou descoperite, urmează să fie lansat un apel pentru colectarea de fonduri, se menționează într-un comunicat de presă.

„Bucuria noastră este enormă, nu o pot reda în cuvinte. Noi credeam că aceste două morminte au fost distruse în perioada anilor 1960-1961. Vom încerca să găsim soluții financiare pentru ca echipa de arheologi să poată studia cui aparțin cele două sicrie executate în aramă. Ceea ce s-a descoperit acum este ceva unic pentru țara noastră”, spune Teodor Pelin, parohul bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi.

„Cred că e de datoria noastră să păstrăm asemenea obiecte incluse în patrimoniul arhitectural al țării, unice din regiune. Ne-am dori ca toate aceste obiective să fie incluse într-un traseu turistic și ulterior oamenii să vină la Dubăsarii Vechi și să dedice cel puțin o zi vizitelor și descoperirilor”, menționează Vitalie Casian, primarul localității Dubăsarii Vechi.

În Dubăsarii Vechi sunt două monumente istorice introduse în registrul de stat: biserica și cavoul. Acestea urmează să fie parte a traseului turistic din regiune, unde mai pot fi vizitate conacul în care a locuit astronomul Nicolae Donici și dumbrava de stejari seculari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău