Cauză penală în urma altercațiilor provocate de un grup de agricultori ieșiți la protest

  • 24 Noiembrie 2023 10:07
Cauză penală în urma altercațiilor provocate de un grup de agricultori ieșiți la protest

Agricultorii care au venit să protesteze în capitală cu tehnica din dotare nu au respectat prevederile declarației prealabile depuse. Unii dintre ei au admis încălcări în trafic, iar pentru aceasta urmează să fie sancționați contravențional. Totodată, urmare a altercațiilor provocate pe Șoseaua Hâncești și a ultragierii polițiștilor, a fost intentată o cauză penală. Despre aceasta a anunțat vineri dimineața șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, șeful IGP a declarat că, potrivit declarației prealabile depuse de organizatori, participanții la protest urmau să se deplaseze în data de 22 noiembrie către periferia municipiului Chișinău și să-și amplaseze acolo tehnica agricolă. Pentru ziua de 23 noiembrie era stabilit că fermierii se vor deplasa în centrul capitalei și vor amplasa tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale.

Viorel Cernăuțeanu a menționat că s-a mizat pe responsabilitatea organizatorilor. Însă s-a constatat că atât organizatorii, cât și o parte din participanți, au neglijat propriile declarații prealabile. Șeful Inspectoratului mai spune că oamenii legii vor asigura în continuare buna desfășurare a acestei întruniri. Totodată, le-a cerut repetat participanților la protest și organizatorilor să respecte prevederile legale și declarația prealabilă. Potrivit lui, securitatea traficului rutier este pusă în pericol atunci când se fac acțiuni necoordonate și chiar negândite de a ieși brusc pe carosabil, de a bloca traficul sau de a crea situații de accident.

Au mai fost documentate și alte contravenții ca urmare a nesubordonării. De sancțiuni sunt pasibili și organizatorii, pentru neasigurarea respectarea declarației prealabile. Potrivit șefului IGP, a fost intentată o cauză penală pentru instigarea la acțiuni agresive.

Agricultorii au pornit miercuri din raioane spre intrările în oraș, iar joi la amiază și-au continuat drumul spre centrul capitalei. În drum spre Piața Marii Adunări Naționale, fermierii au creat ambuteiaje. Poliția i-a somat să deblocheze străzile pentru a permite circulația transportului public și privat. Într-un moment, un grup de agricultori s-a manifestat agresiv, provocând altercații. Fermierii au încercat să distrugă o mașină a poliției și ar fi ultragiat oamenii legii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău