Câți BANI au primit școlile pentru renovări
-
24 Iunie 2015 17:00
Aproximativ 140 de milioane de lei au fost repartizate școlilor pentru renovări și reparații în primele cinci luni ale acestui an, din componenta raională pentru educație.
Cele mai multe cheltuieli au fost alocate pentru reparații ale sălilor de sport și de festivități, cantinelor, terenurilor de sport și acoperișurilor, schimbarea ușilor și ferestrelor și reparația sistemelor de încălzire, informează Ministerul Educației.
Începând cu anul 2010, odată cu implementarea noii formule de finanțare a școlilor în funcție de numărul elevilor, s-a decis formarea unui fond raional comun, în care fiecare instituție să verse până la 3 la sută din bugetul său. Aceste economii sunt repartizate ulterior școlilor care au nevoie de lucrări mai costisitoare, pe care nu și le pot permite din bugetul propriu, explică Victoria Catanoi, consultant finanțe în proiectul Reforma învățământului în Moldova, implementat de Ministerul Educației cu suportul Băncii Mondiale.
”Scopul formării acestui fond a fost de a acoperi anumite cheltuieli care din bugetul unei instituții nu este posibil de realizat: cheltuielile de transport sau cazare în cămin, sau reparații capitale. De obicei, reparațiile capitale sunt costisitoare și din bugetul unei instituții nu este posibil să fie realizate în decursul unui an”, a declarat Victoria Catanoi.
În raionul Hâncești, cele mai mari sume au fost repartizate unei școli de circumscripție din localitatea Bobeica și pentru gimnaziul din Nemțeni, pentru termoizolarea clădirilor și pentru reconectarea unei cazangerii, lucrări care nu ar fi putut fi realizate fără aceste economii adunate în componenta raională pentru educației, potrivit șefei direcției de învățământ de la Hâncești, Valentina Tonu.
”Componenta raională devine un colac de salvare uneori pentru administrație publică locală de nivelul doi. Putem aloca unele surse la momentele oportune pentru a lichida unele neajunsuri care se creează ad-hoc, dar, în același timp, vine cu o suplimentare a bugetelor instituțiilor”, a declarat Valentina Tonu.
În raionul Ungheni suma repartizată școlilor din componenta raională se ridică de la începutul anului la 5 milioane 700 de mii de lei. Cei mai mulți bani au fost repartizați unor gimnazii și licee pentru a spori eficiența energetică a clădirilor, pentru reparația unei săli de festivități și a unui acoperiș, a declarat șeful direcției de învățământ de la Ungheni, Alexandru Ciuvaga.
”Dacă banii acești care se iau din bugetul fiecărei școli ar fi să rămână la ei, e o sumă câteodată minusculă pentru școală, dar adunându-se într-un ”cazan” mare, putem să redirecționăm pe rând acești bani, ca fiecare școală să își rezolve o problemă majoră. Până la reforma aceasta, bani erau foarte puțini, dar acum nimeni nu atentează la banul învățământului”, a declarat Alexandru Ciuvaga.
Potrivit Ministerului Educației, suma de 90 de milioane lei rămasă în componenta raională pentru educație urmează să fie valorificată până la sfârșitul anului curent.
Conform formulei de finanțare în funcție de numărul elevilor, școlile primesc anul acesta peste 8700 de lei pentru fiecare elev, plus încă aproape 430 de mii de lei – fiecare școală.