Câți ani poate rămâne activ agentul neurotoxic Noviciok

  • 11 Iulie 18:44
Câți ani poate rămâne activ agentul neurotoxic Noviciok

Şeful poliţiei antiteroriste britanice consideră că s-ar putea ca otrăvirile cu agentul neurotoxic Noviciok survenite în martie şi acum zece zile în sud-vestul Angliei să aibă legătură între ele, dar este nevoie de o dovadă ştiinţifică în acest sens, transmite miercuri Press Association, citată de Agerpres.

„Este vorba de o substanţă foarte rară interzisă de comunitatea internaţională şi este cel puţin neplauzibil să aibă loc două incidente similare în acelaşi mic comitat englez (Wiltshire). Cercetătorii de la Laboratorul militar de ştiinţă şi tehnologie din Porton Down vor depune eforturi să stabilească dacă agentul neurotoxic folosit în cele două incidente provine din acelaşi lot", a explicat responsabilul britanic, adăugând că „s-ar putea să fie imposibil să se stabilească definitiv existenţa unei asemenea legături".

El a menţionat că ofiţerii săi lucrează la teoria că Dawn Sturgess, femeia contaminată cu Noviciok care a decedat duminică la Amesbury, şi partenerul ei Charlie Rowley ar fi găsit un recipient cu substanţa respectivă.

Noviciokul poate rămâne activ timp de 50 de ani, ţinut într-un container sigilat, a precizat el.

„Aş dori să vă pot spune că am identificat şi prins persoanele responsabile şi că suntem siguri că nu a mai rămas nicăieri în Wiltshire agent neurotoxic. Dar realitatea crudă este că nu vă pot oferi nicio garanţie în acest moment", a mai spus responsabilul poliţiei.

Contaminarea lui Sturgess şi Rowley a survenit la patru luni după tentativa de otrăvire cu Noviciok care i-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, la Salisbury, un oraş situat la 13 kilometri de Amesbury. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
-1,96 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,56 m/s
Mar
-0 °C
Mie
-3 °C
Joi
-0 °C
Vin
-4 °C
Sâm
-4 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău