Catedrala Notre-Dame, stabilizată după incendiul devastator din 2019, este gata să fie reconstruită

  • 21 Septembrie 2021 19:21
Catedrala Notre-Dame, stabilizată după incendiul devastator din 2019, este gata să fie reconstruită

Catedrala Notre-Dame, stabilizată după incendiul devastator din aprilie 2019, este gata să fie reconstruită, a confirmat grupul de lucru Rebâtir Notre-Dame de Paris.

Construcția și curățirea interiorului emblematicei clădiri vechi de 850 de ani sunt așteptate să înceapă în următoarele luni, relatează HotNews.ro.

Grupul a anunțat pe Facebook că are în vedere ca proiectul să fie finalizat până în primăvara lui 2024, la timp pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Acesta a fost obiectivul anunțat de președintele Emmanuel Macron în zilele de după incendiul din 2019, mulți considerându-l prea ambițios, dacă nu chiar imposibil.

„Spunem oficial că este salvată acum, pilonii sunt solizi, pereții ei sunt solizi, totul este adus laolaltă”, a declarat Jean-Louis Georgelin, șeful Rebâtir Notre-Dame, pentru BFM TV. „Suntem hotărâți să câștigăm această bătălie cu 2024, să redeschidem catedrala noastră în 2024. Va fi onoarea Franței să facă asta și vom face asta, pentru că suntem uniți în acest scop”.

El a explicat și că pereții din interior și podelele catedralei vor trece printr-un „proces de curățare riguroasă” la finalul lunii septembrie. Construcția, care va fi externalizată de stat unor companii private, este așteptată să înceapă lunile următoare.

Banii pentru aceste lucrări vor veni din cele 845 de milioane de euro promise de donatori privați și corporații.

În vara anului trecut, președintele francez a pus capăt speculațiilor potrivit cărora catedrala Notre-Dame din Paris va fi reconstruită într-o manieră modernă, asigurând că ea va fi refăcută pe cât posibil conform structurii avute înainte de incendiul din 2019.

Obiectivul Rebâtir Notre-Dame este ca ea să fie gata pentru a găzdui o slujbă pe 16 aprilie 2024.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău