Catedrala Notre-Dame din Paris, redeschisă în 2024

  • 26 Martie 2023 19:32
Catedrala Notre-Dame din Paris, redeschisă în 2024

Reconstrucția Catedralei Notre-Dame din Paris este în plină desfășurare. Mai multe echipe de tâmplari lucrează la una din etapele fundamentale ale acestui proiect și anume baza turnului peste care se va așeza turla monumentului. Catedrala Notre-Dame a fost aproape complet mistuită de flăcări în aprilie 2019, relatează stiri.tvr.ro.

La Briey, în Lorena, este forfotă mare. Tâmplării prelucrează lemnul din care va fi construit soclul de susținere a turlei de la Catedrala Notre-Dame, distrusă de incendiul devastator din 2019.

Grinzile, care asamblate vor formă această baza ca un scaun, au fost fabricate din stejari seculari din pădurile Franței. Au o lungime de aproximativ 25 de metri. Pentru această etapă s-au folosit peste 1.200 de copaci. Tâmplării spun că a fost nevoie de 20 de mii de ore de muncă.

PATRICK JOUENNE, director firmă de construcție: Scaunul este compus din patru picioare, s-ar putea imagina că este rădăcina turlei, cred că este o imagine frumoasă și, mai mult decât atât, este locul în care totul este susținut pentru a prelua cei 55 de metri care vor fi deasupra.

De când arhitectul Viollet-le-Duc a proiectat celebrul monument parizian este pentru prima oară când o operațiune de asemenea dimensiuni are loc. Odată asamblată, baza turlei care cântărește aproximativ 50 de tone, va fi transportată la Paris.

JEAN LOUIS GEORGELIN, președintele instituției pentru reconstrucția Notre-Dame:  La sfârșitul anului 2023 vom vedea turla și cocoșul ei pe cerul Parisului.

Lucrările de reconstrucție a Catedralei Notre-Dame decurg conform planurilor, spun responsabilii acestui vast șantier, iar finalizarea lucrărilor va loc anul viitor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău