Câte voturi ar acumula partidele în eventualitatea unor alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj

  • 23 Septembrie 2019 10:47
Câte voturi ar acumula partidele în eventualitatea unor alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj

Un sondaj dat publicității astăzi de Asociația Sociologilor și Demografilor, arată că în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, 43% din cetățenii care au exprimat o opțiune de vot ar pleda în favoarea Partidului Socialiștilor.

Urmează Partidul ”Acțiune și Solidaritate” – cu 22,6%, Partidul „Platforma „DA” – cu 10%, Partidul Democrat – cu 9,4%, formațiunea „Partidul Nostru” – cu 4,5%.

Autorii cercetării constată că patru din zece cetățeni si-au schimbat preferințele electorale în ultimii ani. 37% au recunoscut că mass media a influențat această decizie în mare măsură.

Dacă s-ar organiza un referendum cu privire la modificarea modalității de alegere a deputaților în Parlament, 14%, dintre respondenți ar vota pentru alegerea deputaților doar în bază de circumscripții uninominale; 21% sau fiecare a cincea persoană intervievată s-a pronunțat pentru sistemul mixt de vot; aproximativ o jumătate (47%) se pronunță ca deputații să fie aleși pe liste de partid.

De cea mai mare încredere din partea populației se bucură președintele Igor Dodon, urmat de premierul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Biserica este instituția care se bucură de cea mai mare încredere, urmată de președinție, primărie, armată și mass-media.

Cercetările de teren în cadrul sondajului Vox Populi - septembrie 2019 „100 de zile de activitate a guvernului Maia Sandu în opinia populației”, au fost efectuate în perioada 11-20 septembrie, pe un eșantion de 1189 de respondenți, din 88 localități, și are o marjă de eroare de 3%, potrivit unui comunicat difuzat de organizație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău