Câte tulpini ale coronavirusului ține sub observație Organizația Mondială a Sănătății. Cum ajunge o variantă să fie "îngrijorătoare"

  • 29 Aprilie 2021 10:02
Câte tulpini ale coronavirusului ține sub observație Organizația Mondială a Sănătății. Cum ajunge o variantă să fie

Apariția mai multor variante ale coronavirusului în întreaga lume ridică întrebări oamenilor de știință, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, relatează miercuri AFP, preluată de Agerpres. În clipa de față, OMS ține sub observație șapte "variante de interes" ale coronavirusului, față de trei, cu o lună în urmă. În momentul în care o "variantă de interes" devine mai contagioasă sau mai rezistentă la tratamente, ea se transformă în "variantă îngrijorătoare", cum sunt tulpinile britanică, braziliană sau cea sud-africană.

În această etapă, trei sunt considerate ca fiind "variante îngrijorătoare" (Variant of Concern - VOC) la nivel global, conform denumirii oficiale a OMS: cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud și în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde și numele comun de "varianta braziliană").

La data de 27 aprilie, aceste variante circulau în 54 de țări, potrivit OMS. Acestea se încadrează în categoria VOC din cauza transmisibilității și /sau virulenței lor crescute, care agravează epidemia și o fac mai dificil de controlat, potrivit OMS.

Numărul de "variante îngrijorătoare" poate varia în fiecare țară, în funcție de situația locală. De exemplu, Statele Unite au cinci variante de coronavirus, în conformitate cu clasificarea Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC): cele trei care sunt la nivel mondial, plus alte două reperate inițial în California.

Variante de interes

O altă categorie este cea a "variantelor de interes" (Variant of Interest - VOI), ale căror caracteristici genetice au potențialul de a deveni problematice și justifică o supraveghere.

Deocamdată, OMS a identificat șapte "variante de interes" la nivel global, față de trei la sfârșitul lunii martie.

Ultima care intră în acest cerc, marți, este varianta reperată inițial în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza deteriorării rapide a situației sanitare în această țară.

Celelalte "variante de interes" au fost detectate inițial în Scoția, Statele Unite, Brazilia, Franța (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău