Câte standarde europene are Republica Moldova (Mold-street)

  • 19 August 2020 09:15
Câte standarde europene are Republica Moldova (Mold-street)

De la începutul acestui an au fost adoptate cu aplicare în Republica Moldova peste 1.200 de standarde europene și au fost anulate 517 standarde depășite, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, informează mold-street.com.

Potrivit sursei citate, totodată în 2020, a fost inițiat procesul de elaborare a 29 de standarde moldovenești pe domeniile neacoperite de standardele europene și internaționale, dintre care 10 au fost deja aprobate – nouă se referă la domeniul construcțiilor și unul privind producția alcoolică, notează mold-street.com.

Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) gestionează un Fond Național de Standarde care cuprinde peste 32.500 standarde moldovenești, dintre care peste 26.200 sunt standarde europene, 3.800 standarde internaționale, 2.400 standarde interstatale și ale altor țări, precum și 85 de standarde moldovenești originale.

Costul de obținere a unui standard, pe care îl achită un agent economic la ISM este în medie de 300 lei.

Printre cele mai relevante acțiuni înregistrate de Institutul de Standardizare în prima jumătate a anului 2020, se numără, implementarea a două sisteme de management - Sistemul de Management al Securității Informației și Sistemul de Management al Continuității Activității, care au rolul de a contribui la sporirea confidențialității, integrității și securității informației și de a asigura continuitatea activităților de standardizare.

Republica Moldova urmează să atingă un grad de 100% de preluare a standardelor europene în calitate de standarde moldovenești, obligație stabilită în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Angajamentele în domeniul standardizării asumate în cadrul Acordului de Asociere cuprind următoarele aspecte: transpunerea în mod progresiv a standardelor europene; anularea standardelor conflictuale (care vizează în mod nemijlocit și GOST-urile sovietice) și, pregătirea pentru a deveni membru cu drepturi depline în organismele europene de standardizare.

Preluarea standardelor europene creează o serie de oportunități precum: facilitarea accesului pe piața unică a UE și încurajarea diversificării piețelor, unde pot fi comercializate produsele moldovenești.

În același timp, prin implementarea acestor standarde, consumatorii locali se vor bucura de produse mai sigure și mai calitative, dar și de produse moldovenești conforme cu rigorile europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău