Câte PRIMĂRII a câștigat fiecare partid

  • 29 Iunie 2015 15:52
Câte PRIMĂRII a câștigat fiecare partid

Partidele pro-europene au obținut mandate de primar în mai mult de două treimi din localitățile Republicii Moldova.

Candidații PD, PLDM, PL și PPEM au câștigat primăriile în peste 650 de localități din cele 898, înregistrând un scor mai bun decât în urmă cu patru ani cu aproximativ 5%. În schimb partidele de stânga au învins în jumătate din centele raionale și în două municipii. 

Partidele pro-europene au obținut și 305 mandate de primar din cele 457 în care ieri a avut loc turul doi de scrutin. În schimb, reprezentanții partidelor de stânga și-au adjudecat fotoliile de primar în jumătate din cele 26 de centre raionale în care s-a desfășurat turul doi, dar și în municipiul Comrat, centrul administrativ al autonomiei găgăuze.

În total, pe țară, cele mai multe mandate de primar le-a obținut PD – 287, față de 220 în 2011. PLDM și-a păstrat scorul obținut acum patru ani – 285 de mandate de primar față de 287 acum patru ani. PCRM înregistrează o scădere a numărului de primari aleși de la 203 la 77, iar PL de la 96 la 52. PSRM a obținut 51 de mandate de primar, formațiunea Partidul Nostru – 43, Blocul condus de Iurie Leancă – 27, iar 77 de primari nu au afiliere politică. Alte câteva formațiuni au obținut câte un mandat sau două de primar.

Formațiunea Partidul Nostru, a obținut controlul asupra celor mai multe centre raionale - opt din cele 32, precum și în municipiile Bălți și Comrat. Șapte primării ale centrelor raionale vor fi conduse în următorii patru ani de primari din Partidul Democrat. În patru centre raionale au devenit primari reprezentanții PLDM. Partidul Liberal a obținut primăria Chișinăului, precum și a două centre raionale. În trei centre raionale, dar și în comuna Coșnița, unde se află administrația raionului Dubăsari, alegerile au fost câștigate de candidați comuniști; în timp ce socialiștii au repurtat victorii în orașele Briceni și  Ocnița. În fruntea primăriilor din alte patru centre raionale au ajuns primari independenți.  Primăria Orheiului va fi condusă de reprezentantul Mișcării ”Ravnopravie”.

Amintim că în urma alegerilor locale din acest an, partidele-proeuropene pot forma majorități în 24 din cele 32 de consilii raionale și pot participa la guvernare în alte câteva raioane. Potrivit experților, alegerile locale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, la care trei formațiuni pro-europene – Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au obținut majoritatea voturilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău