Cate Blanchett consideră că pandemia reprezintă o ocazie de a reflecta asupra situației dificile a refugiaților

  • 20 Iunie 2021 15:27
Cate Blanchett consideră că pandemia reprezintă o ocazie de a reflecta asupra situației dificile a refugiaților

Ziua mondială a refugiatului, marcată la 20 iunie, oferă în acest an ocazia de a reflecta asupra incertitudinii cu care se confruntă persoanele forțate să își părăsească locuințele, a declarat actrița oscarizată Cate Blanchett în contextul în care imprevizibilitatea adusă de pandemia de COVID-19 afectează întreaga lume, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Actrița australiană, ambasador al bunăvoinței în cadrul Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), a declarat că evenimentul anual de la 20 iunie vine într-o perioadă de "grea încercare și reflecție".

"Am fost nevoiți să aflăm ce înseamnă starea de incertitudine, aceasta fiind situația cu care se confruntă, an de an, majoritatea refugiaților", a declarat Blanchett într-un interviu acordat Reuters.

"Este, într-un fel, o oportunitate de a ne gândi la modul în care ne-a afectat incertitudinea și, poate, de a ne pune în locul mamelor, taților, doctorilor și avocaților care au fost, nu din vina lor, strămutați și care au trăit, de multe ori timp de 18-19 ani în situația cu care noi ne confruntăm de 18 luni", a adăugat actrița.

Ziua mondială a refugiatului este o zi internațională desemnată de Organizația Națiunile Unite pentru a onora refugiații din întreaga lume, obligați să fugă casele lor din cauza conflictelor sau a persecuției. Tema din acest an, "Together we heal, learn and shine", face apel la mai multe acțiuni pentru includerea refugiaților în sistemele sanitare, în educație și în sport.

"Din păcate, chiar și în vremea COVID, conflictele au continuat", a declarat Gillian Triggs, adjunctă a Înaltul Comisar Adjunct pentru Protecție al UNHCR, în interviul comun.

"Ceea ce încercăm să transmitem este ca țările gazdă să fie susținute pentru ca oamenii să aibă acces la educație, copiii să poată merge la școală, membrii familiilor să muncească și, desigur, mai ales în vremea COVID, să aibă acces la sistemul sanitar și la vaccinuri", a adăugat Triggs.

În raportul său anual publicat vineri, UNHCR a indicat că numărul persoanelor forțate să-și părăsească locuințele din cauza conflictelor, persecuțiilor și încălcării drepturilor omului s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la 82,4 milioane la sfârșitul anului trecut.

Aproape 70% dintre cei afectați provin din numai cinci țări - Siria, Venezuela, Afganistan, Sudan de Sud și Myanmar -, conform raportului anual al UNHCR.

În rolul său de ambasador al bunăvoinței în cadrul UNHCR, Blanchett a călătorit în Liban, Iordania și Bangladesh și s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza refugiaților rohingya.

"A fost multă retorică bazată pe frică în jurul acestei noțiuni a persoanelor strămutate forțat, fie pe plan intern, fie în afara țării lor", a spus ea. "Cred că nu ar putea fi un moment mai bun decât Ziua mondială a refugiatului deoarece ne oferă ocazia de a reflecta cu adevărat la modul în care putem construi împreună o lume mai puternică, mai sigură și mai umană și la faptul că toleranța este o putere supraomenească", a adăugat Cate Blanchett.

În fiecare an, la 20 iunie este aniversată Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day), potrivit Rezoluției 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 4 decembrie 2000. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău