Catastrofele meteorologice au provocat pagube de miliarde de dolari în 2021 (raport)

  • 27 Decembrie 2021 19:19
Catastrofele meteorologice au provocat pagube de miliarde de dolari în 2021 (raport)

Cele mai costisitoare zece catastrofe meteorologice din 2021 au provocat pagube ce au depășit în total 170 de miliarde de dolari, o cifră în creștere față de 2020 și care reflectă impactul tot mai mare al încălzirii climei, potrivit unui raport al unui ONG britanic, publicat luni și citat de France Presse și DPA.

Cele 10 dezastre au provocat de asemenea cel puțin 1.075 de morți și strămutarea a peste 1,3 milioane de persoane, potrivit raportului anual al Christian Aid, transmite Agerpres.

Anul trecut, valoarea pagubelor economice ale celor mai costisitoare 10 evenimente meteorologice a fost calculată la aproape 150 de miliarde de dolari de către acest ONG, care subliniază că majoritatea evaluărilor "se bazează exclusiv pe daunele asigurate, ceea ce sugerează costuri reale și mai mari".

Acest clasament economic reprezintă catastrofele ce au avut loc în țările bogate, cu infrastructuri bine dezvoltate și mai bine asigurate, dar ONG-ul amintește că "unele dintre cele mai devastatoare fenomene meteo extreme din 2021 au lovit țările sărace, care au contribuit puțin la cauzele schimbărilor climatice" și unde majoritatea pagubelor nu sunt asigurate.

De exemplu, în Sudanul de Sud, inundațiile, al căror cost economic nu a putut fi evaluat, au afectat aproximativ 800.000 de oameni, amintește Christian Aid.

Cea mai costisitoare catastrofă a fost Furtuna Ida (sfârșitul lunii august/începutul lui septembrie), care a provocat în special inundații la New York, cu costuri economice estimate la 65 miliarde de dolari.

Urmează apoi inundațiile din iulie în Germania, Belgia și țările vecine, cu pierderi de 43 miliarde de dolari, apoi furtuna de iarnă Uri în Statele Unite, cu un val de frig până în Texas, ce a afectat în special rețeaua electrică și a provocat pagube de 23 de miliarde.

O a patra catastrofă a depășit daune de 10 miliarde de dolari, inundațiile din provincia Henan în China în iulie, la un cost de 17,6 miliarde de dolari.

Urmează inundațiile din Columbia Britanică (Canada, noiembrie, 7,5 miliarde), valul de frig de la sfârșitul lunii aprilie din Franța (5,6 miliarde), care a devastat podgorii prestigioase, ciclonul Yaas în India și Bangladesh (mai, 3 miliarde), taifunul In-Fa în China (iulie, 2 miliarde), inundațiile din Australia (martie, 2,1 miliarde) și ciclonul Tauktae în India și Sri Lanka (mai, 1,5 miliarde).

La mijlocul lunii decembrie, reasiguratorul la nivel global Swiss Re a publicat o estimare globală a costului dezastrelor naturale în 2021 în lume, evaluat la aproximativ 250 miliarde de dolari, în creștere cu 24% față de 2020.

"Costurile schimbărilor climatice au fost mari în acest an", a comentat într-un comunicat Kat Kramer, responsabilă pentru politica privind clima la Christian Aid și autoare a raportului.

Catastrofele meteorologice au existat dintotdeauna, dar schimbările climatice cauzate de activitatea umană le măresc frecvența și impactul, după cum prevăd oamenii de știință.

O lume care se încălzește provoacă furtuni mai intense și face taifunurile din Pacific și ciclonii în Oceanul Indian fenomene mult mai extreme, se arată în raport.

Precipitațiile extreme din Europa în iulie, care au provocat inundații în Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg ce au ucis cel puțin 240 de persoane și au costat peste 43 de miliarde de dolari, au fost cauzate foarte probabil de schimbările climatice, au estimat oamenii de știință, notează DPA.

Raportul Christian Aid evidențiază 15 dintre cele mai grave fenomene meteo extreme, inclusiv inundații, furtuni și secete în acest an, care au provocat morți și strămutare forțată de persoane în întreaga lume, precum și mari cheltuieli financiare. Potrivit raportului, 10 dintre fenomenele meteo extreme costă fiecare peste 1,5 miliarde de dolari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău