Catalonia | Protest în fața închisorii unde sunt ținuți lideri separatiști

  • 26 Decembrie 2018 14:50
Catalonia | Protest în fața închisorii unde sunt ținuți lideri separatiști

Mii de susținători ai independenței Cataloniei au cântat colinde de Crăciun în fața închisorii unde sunt ținuți mai mulți dintre liderii separatiști. Protestul a avut loc în contextul în care procesul separatiștilor programat să înceapă în prima parte a acestui an riscă să tensioneze și mai mult relațiile dintre guvernul socialist de la Madrid și executivul regional din Catalonia.

Liderii catalani închiși de mai bine de un an au acuzat justiția spaniolă că a tergiversat judecarea cazului pentru a-i împiedica să se adreseze instanțelor europene. Patru dintre ei au făcut greva foamei luna trecută și au trimis scrisori câtorva zeci de conducători europeni, pentru a se plânge de încălcarea drepturilor fundamentale, inclusiv cel al prezumției de nevinovăție.

Ei riscă pedepse de până la 30 de ani de închisoare, dacă procurorii vor proba acuzațiile de rebeliune, deturnare de fonduri publice și nesupunere gravă. Autoritățile actuale din Catalonia au crescut și ele presiunea asupra guvernului de la Madrid.

Șeful guvernului regional a încurajat protestele separatiștilor extremiști care au blocat căi de acces naționale și a evocat exemplul Sloveniei pentru proclamarea unilaterală a independenței, ignorând faptul că inițiativa slovenă din 1991 a declanșat conflictul sângeros care a dus la dezmembrarea Iugoslaviei.

Premierul socialist spaniol și-a înăsprit și el tonul la adresa politicienilor catalani, deși a ajuns la putere cu sprijinul lor la jumătatea anului trecut. Pedro Sánchez care are de trecut un an electoral complicat a avertizat că va răspunde ferm oricărei abateri constituționale și că guvernul central și-ar putea asuma păstrarea ordinii în Catalonia, dacă executivul regional nu asigură respectarea legii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău